Men' se FMFS od tebe ne rastaje!

Nakon tjedan dana mahom rasprodanog ljetnog kina Bačvice, odličnih projekcija u kinoteci Zlatna vrata, vrhunskih partija i rasprodanih rakija, rano jutros na Bačvicama je zatvoren šesti Festival mediteranskog filma Split. Udicu za najbolji dugometražni film po izboru žirija (Maja Miloš, Željka Sukova i Elma Tataragić) odnio je film “Čistilište” (“Araf”) turske redateljice Yesim Ustaoglu, koja je pobjedu posvetila svim svojim sunarodnjacima koji se trenutno bore za bolju budućnost.

U kratkometražnom programu “Ješke” po izboru žirija (Ivan Kelava, Maja Radošević i Nives Zemba) pobijedio je film “Balavica” Igora Mirkovića, dok je u kratkometražnom međunarodnom programu po glasovima publike pobijedio film “Ne mogu sada” (“Ahora no puedo”) španjolske redateljice Roser Aguilar. Favorit publike, film "Gangster te voli" je ostao bez nagrade, no ljubavni posrednik iz Imotskog osvojio je srca svih koji su pohodili FMFS.

Od svih laureata, ove godine više nego ijedne dosada, pobijedila je nevjerojatna ekipa FMFS-a. Ekipa je to mladosti koja je Festival dovela do nacionalne prepoznatljivosti i sigurno ga uvodi u onu međunarodnu, koja je ispratila jednu mračniju eru opstanka i na otvorenje Festivala dovela gradonačelnika koji daje nadu u kvalitetnu suradnju; ekipa je to koja je ustrajnom skromnošću i čistim radom dovela cijeli Split u ljetno kino Bačvice i učinila da ljudi tuguju što je Festival završio, premda ljeto tek počinje...

Festival su ljudi! from FMFS on Vimeo.

To je i ekipa koja sada neminovno organizira Festival koji baš svake godine “najavi” ljeto i u očima Splićana je toliko dobra asocijacija na duge dane i vrhunske provode. Ta ista ekipa će sada napokon morati priznati da FMFS više nema dječje osobine, pa će za iduću godinu trebati osigurati jako puno novog prostora za sjedenje, dodatne sanitarne čvorove, extra litre i litre svih vrsta rakija i nevjerojatno dobre filmove... sve to ukoliko želi nadmašiti sve postignuto do sada. Mi im u tome želimo svu sreću, a put do novih uspjeha pratit ćemo baš kao i sve dosadašnje godine.

Jedva čekamo sedmi FMFS!

Foto: Goran Leš