Monodrama šefa TZ-a u programu Splitskog ljeta

Monodramu  Vedrana Matošića  „Toma Niger: O Marulu“  u sklopu 59. Splitskog ljeta u suradnji Hrvatskog narodnog  Split i kazališta Licem u lice izvest će Ratko Glavina u srijedu,  23. srpnja  u 21 sat u Klaustru Samostana sv. Frane. Režiju potpisuje Zlatko Bourek, a dramaturg je Jasen Boko.

Matošić, koji i kao predsjednik Turističke zajednice grada Splita spaja mnoge nespojive stvari, čini to često i kao pisac, pa i dramski. Kroniku Marulićeva života i vremena dosjetio se prepričati iz perspektive Marulova najboljeg prijatelja iz djetinjstva, Tome Mrčića, koji će kasnije postati znameniti skradinski, pa trogirski biskup Thomas Niger. Veliki povijesni tok kojemu su kasnije i Marul i Niger bili vinovnici u drugom je planu, a ishodište priče gradi se oko moguće traumatske točke iz njihova djetinjstva.

- Tri velikana splitske povijesti,  ali i hrvatske kulture, Toma Niger, biskup, Marko Marulić, otac hrvatske književnosti i Dominik Dmine Papalić, izdanak znamenite splitske plemićke obitelji prijateljevali su kao mladići, a jedna povijesna zgoda govori o tragičnoj smrti Papalića u njihovoj nestašnoj igri „kortiđavanja“ splitskih ljepotica. Iskoristili smo tu zgodu, njezine moguće uzroke i ishode kao okvir da iz pripovijedi o Maruliću stvorimo dramsku strukturu i pretvorimo je iz velike povijesne freske u malu, komornu, ali duboko ljudsku dramu koja je izmijenila živote velikih povijesnih osoba i možda - zaigrali smo se – sam tijek kulturne povijesti ovog dijela svijeta, rekao je dramaturg Boko o predstavi.

Ova je drama praizvedbu imala 2009. na Marulićevim danima i ostala je zapamćena po dojmljivoj glumačkoj kreaciji Ratka Glavine. Izvedba na Splitskom ljetu dodatnu simboličku dimenziju zadobit će činjenicom da se prikazuje u Klaustru Samostana sv. Frane, mjestu na kojem je pokopan Marko Marulić.