Muzej stariji i od Hajduka slavi veliki jubilej

Vjerojatno ni ne sluteći da će njegovo djelo potrajati evo već punih 105 godina, ing. Kamilo Tončić pl. Sorinjski je 3. srpnja 1910. godine otvorio izložbu ručnih radova i narodnih nošnji u splitskoj Obrtnoj školi koja će prerasti u današnji Etnografski muzej Split.

Slične izložbe Tončić je otvarao za vrijeme ljetnih praznika već 1907., 1908. i 1909. godine, a ovu iz 1910. je zbog zanimanja javnosti odlučio napraviti trajnom u okviru škole čiji je bio ravnatelj. Poznat po zanimanju za lijepo, Tončić se odlučio okrenuti narodnom obrtu i umjetnosti, te je počeo skupljati etnografske i umjetničke predmete koji srećom danas čine fundus Etnografskog muzeja.

Nije Kamilu Tončiću bilo lako ostvariti svoje ciljeve, ali ustrajan kakav je bio preskočio je sve prepreke te je tako utemeljio jednu od važnih kulturnih institucija u Republici Hrvatskoj. I to u vrijeme kada se „hrvatsko“ tek počelo vrednovati, cijeniti, otkrivati i sakupljati.

Borio se Tončić s mnogim nedaćama i presizanjima, tako je za vrijeme trajanja I. i II. svjetskog rata Tončić skrivao etnografsku zbirku i ostale muzejske predmete po raznim splitskim kućama, te je upravo zahvaljujući njemu muzejsko blago sačuvano u cijelosti, a nama omogućeno da slavimo ovaj visoki jubilej.

Sve svoje nasljednike u Etnografskom muzeju Split obvezao je da nastave predano i sustavno štititi, obnavljati i vraćati iz zaborava predmete etnografske baštine, što oni do dana današnjega i rade.


Silvio Braica

 



PROGRAM PROSLAVE 105. GODIŠNJICE OSNUTKA ETNOGRAFSKOG MUZEJA SPLIT 1910. – 2015.
29. lipnja – 4. srpnja 2015.


***

Ponedjeljak 29. lipnja / 21:00 h

Darko Stanojkovski-Grappone & Minja Kuzmanić
Percussion iza Vestibula

***

Srijeda 1. srpnja / 21:00 h

Mandolinski kvartet „Da Capo“ - Split

 

***

Petak 3. srpnja / 21:00 h

Srđan Bulat - Guitar Recital


***

Subota 4. srpnja / 21:00 h

Kulturni centar Travno – Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zagreb
Izvođači/performers:
SKUD „I. G. Kovačić“, Zagreb

"U ljeto se pravi momci žene"
hrvatski svadbeni napjevi i tradicija