Na FMFS-u filmovi iz 30 zemalja, ulaznice u online prodaji!

Dva tjedna uoči početka, objavljen je kompletan program i puštene su u prodaju ulaznice za 15. Festival mediteranskog filma Split, koji konačni povratak na staro normalno obilježava najvećim festivalom dosad, s novim programima i četvrtom kino lokacijom.

FMFS kojeg će 16. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice otvoriti svjetska premijera filma "Baci se na pod" redateljice i glumice Nine Violić, 72 filma iz 30 zemalja prikazivat će i u Kinoteci Zlatna vrata, na platou ispred Doma mladih, a po prvi put i na Tvrđavi Gripe.

- Ponosi smo što se FMFS po prvi put održava uz potporu Kreativne Europe potprograma MEDIA, kojim Europska komisija potiče određeni broj europskih filmskih festivala, a zahvaljujući kojoj donosimo brojne programske i organizacijske novosti. Uvodimo novi program kojem su u fokusu filmovi izvan mediteranskog bazena, ali za koje smatramo da ih naša publika treba vidjeti. Stižu nam četiri regionalna festivala, ali i Europska filmska akademija sa svojim kratkim programima, poseban dio programa prilagođen je djeci i mladima, a za filmske profesionalce, uz radionicu scenarija, stavljamo fokus i na video igre te sinkronizaciju filmova - najavio je neke od novosti direktor FMFS-a Alen Munitić.

Pred publikom FMFS-a niz je dugometražnih naslova koji stižu iz službenih selekcija Cannesa, Berlina, Venecije i Toronta, a svi filmovi su hrvatske premijere. U glavnom natjecateljskom programu ponovno je Hany Abu-Asad, palestinski redatelj kojeg se pamti po za Oscara nominiranima "Omaru" i "Paradise Now", a ovog puta u pitanju je napeti feministički triler "Hudin salon" čija je radnja inspirirana stvarnim događajima.

Maroko, Turska, Palestina...

Iz Španjolske stiže "Piggy", napeta kombinacija trilera i drame s elementima horora, a iz Francuske drama "Puno radno vrijeme" o samohranoj majci koja se bori za bolji život, kojoj je redatelj Eric Gavel pristupio kao snimanju trilera, stvarajući napetost koja ne popušta do zadnje sekunde filma. Prekrasni marokanski krajolici i pitoreskni gradić kulisa su hrabrog dugometražnog prvijenca "Život mi dobro pristaje" u kojem redatelj Al Hadi Ulad-Mohand donosi svoju osobnu priču na iskren, nježan i topao način. Snažan debitantski film "Između dva svitanja" turskog redatelja Selmana Nacara bavi se klasnim pitanjem, radništvom, te moralnim dilemama i odgovornošću onih u poziciji moći.

Mračni psihološki triler "America Latina", koji donose braća D'Innocenzo, cijenjenom talijanskom glumcu Eliju Germanu dao je još jednu priliku za zablistati u glavnoj ulozi. U Italiju su smještena još dva filma iz natjecateljskog programa. "Rimini", novo ostvarenje poznatog redatelja Urlicha Seidla, donosi prikaz raskalašenog i usamljenog života zaboravljene pop zvijezde na zalasku karijere, koja svoj razuzdani način života financira održavanjem hotelskih koncerata i pružanjam seksualnih usluga obožavateljicama. "Tiha zemlja" prati naizgled savršen bračni par koji unajmljuje kuću za odmor na sunčanom talijanskom otoku, ali njihov odmor narušava spoznaja da bazen nije funkcionalan.

Ješke i Parangal

- Program "Ješke" je tijekom godina stekao veliku popularnost među našom publikom, pa ne samo da nastavljamo kratkom hrvatskom filmu davati prime time termin, već na njega stavljamo glavni natjecateljski fokus. Autori ovih filmovi budućnost su domaće kinematografije, a na FMFS-u se natječu za najveću novčanu nagradu u Hrvatskoj za kratkometražni film. Pobjedniku ide 15 tisuća kuna, a po pet tisuća pobjedniku po izboru publike i autoru najboljeg scenarija - najavio je Munitić.

Novi festivalski program dugometražnih filmova "Parangal" na sjeveroistočnom bastionu Tvrđave Gripe donosi naslove iz produkcija van Mediterana, a posebno se ističe "Lunana", očaravajući film iz Butana, nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film. Na istoj lokaciji, u sklopu programa "Druga strana Mediterana", prikazuju se filmovi iz Latinske Amerike, od kojih se izdvaja "Zalazak sunca" nepredvidljiva triler drama meksičkog redatelja Michaela Franca u kojoj glumačku postavu predvode Charlotte Gainsbourg i Tim Roth.
 

Kratki strani film, reprize i Industrija

Na platou ispred Doma mladih ostaje besplatno kino gdje će se uz natjecateljski međunarodni kratki program,za kojeg je ove godine pristiglo više od 300 prijava, prikazati najbolji filmovi koje donose Europska filmska akademija, Animafest Zagreb, Sarajevo Film Festival, beogradski Slobodna zona i FeKK iz Ljubljane. U Kinoteci Zlatna vrata, uz reprize filmova s Bačvica, održava se program "mali meDITEran" namijenjen djeci i mladima, a nikad jači je i program "Industrija" u kojem će fokus, uz scenarij, biti i na video igrama i sinkronizaciji filmova.

Ograničen broj ulaznica kreće u online pretprodaju 1. lipnja, a nakon otvaranja festivalske blagajne 12. lipnja istovremeno će se i sve preostale ulaznice pustiti u prodaju na webshopu.

 

"Zatrpajte" se filmovima, jer lito počne na FMFS-u!