Na rubu peškarije: Feđa Klarić

Mali splitski riblji restoran PiNKU fish & wine organizira seriju izložbi fotografija i ilustracija na otvorenom pod nazivom "Na rubu peškarije". Izložbeni prostor je sjevero-istočni dio fasade splitske ribarnice, a ideja je da izložba bude prikazana svim prolaznicima i posjetiteljima, svakog dana od 9. do 30. listopada.
 

Druga u nizu serije izložbi “NA RUBU PEŠKARIJE 2020.” je "PEŠKARIJA" našeg Feđe Klarića.

Otvorenje izložbe je u petak, 16.10. u 20 h, a za glazbu na otvaranju je zadužena Ivana Runjić.

Feđa Klarić u Splitu je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju Natko Nodilo, a i studirao je na splitskom Pravnom fakultetu.

Fotografijom se počeo intenzivno baviti u gimnaziji. U Slobodnoj Dalmaciji bio je zaposlen od 1971. do 2011., kada je umirovljen.
Godinama je radio u reporterskom tandemu s Miljenkom Smojom, te su zajedno prešli Dalmaciju uzduž i poprijeko, koristeći svakovrsna prijevozna sredstva, uključujući i magarce .
Dugogodišnji je aktivan član Fotokluba Split, a od 2004.do 2017. i njegov predsjednik. U tom razdoblju Fotoklub je, Klarićevim zalaganjem, proglašen zaštićenim kulturnim dobrom.

„Feđu Klarića u fotografiji je zanimao više dokumentarni nego estetski aspekt.
Klarić je zaljubljenik u svoj grad, možda najustrajniji slavitelj ( ili mistifikator ) njegovih hedonističkih, dokoličarskih, mediteranskih obilježja. No - sve to vrijeme Klarić je i zabrinuti građanin. Fotografira nered, metež, klijentizam, divljaštvo. Fotografira Split da bi ga popravljao.”

Feđino fotoreportersko oko ni danas ne miruje tako da ga se još uvijek može zateći ne samo na svim važnijim događajima u gradu i drugdje već i u svakodnevnom životu, neprestano prisutnog svjedoka gradskog vrenja na pjaci, rivi i ulicama. 

Dobitnik je najznačajnijeg odlikovanja za rad u kulturi od strane Predsjednika Republike - Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i prestižne novinarske nagrade Zlatno pero za 1991. godinu. 



2013. dobio je nagradu Slobodne Dalmacije za životno djelo "Joško Kulušić”. postao je prvi fotoreporter koji je dobio nagradu za životno djelo “Otokar Keršovani” koju dodjeluje Hrvatsko novinarsko društvo. 

2015.Zbor fotoreportera Hrvatske uvrstio ga je u Kuću slavnih hrvatskog fotonovinarstva, a 2017. dobio je nagradu Grada Splita za životno djelo, za poseban doprinos foto novinarstvu kojim je predstavio i trajno zabilježio splitsku, dalmatinsku i hrvatsku svakodnevnicu i važne događaje kroz više desetljeća.