Na sedmom Festivalu mediteranskog filma Split tražila se ulaznica više

Svečanom dodjelom nagrada u tri kategorije i cjelonoćnim partijem sinoć je završen sedmi Festival mediteranskog filma Split. Žiri u sastavu menadžer Transilvania Film Festivala Cristian Hordila, novinar i književnik Renato Baretić te redatelj Nebojša Slijepčević, veliku "Udicu", nagradu za najbolji dugometražni film, ravnopravno su dodijelili španjolskom filmu "Ranjena" i egipatskom "Trg".

Nagradu za najbolji domaći kratkometražni film "Autofokusu" Borisa Poljaka dodijelio je žiri u sastavu redateljice Bruna Bajić i Sonja Tarokić te spisateljica Olja Savičević Ivančević, dok je publika svojim glasovima iz međunarodnog kratkometražnog programa izdvojila tursko-češki film "Pismaniye".

Direktor Festivala mediteranskog filma Split Alen Munitić je prilikom zatvaranja izrazio zadovoljstvo jer po njegovim riječima do polovice održavanja već bio premašen prošlogodišnji broj posjetitelja.
- Jako sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala, a najviše me raduju rasprodana kina, što je nova velika potvrda od strane publike zbog koje i radimo ovaj posao. Činjenica da smo do polovice Festivala već bili premašili prošlogodišnji broj posjetitelja daje nam veliki vjetar u leđa da odmah od ponedjeljka krenemo raditi na osmom FMFS-u. Najveće hvala s moje strane odlazi ekipi festivala i skupini od 45 volontera koji su organizacijski najuspješnije do sada iznijeli festival koji je u ovom izdanju ovako vidljivo narastao - kazao je Munitić koji se zahvalio članovima žirija, filmskim gostima, partnerima, sponzorima, te HAVC-u i Gradu Splitu.

Tijekom devet dana održavanja u pet programa FMFS-a prikazano je preko 80 filmova iz 30 zemalja, među njima 14 dugometražnih hrvatskih premijera, dokumentarni pobjednik Sundancea, dva filma nominirani za prestižnog Oscara, dobitnik Zlatnoga lava u Veneciji, te dva filma ovjenčana s osam španjolskih nagrada Goya.

Splićani i njihovi gosti očito su se 'zakačili' za mediteranske filmove jer je ljetno kino Bačvice bilo sedam večeri u potpunosti rasprodano, a ništa manji interes nije bio ni za projekcijama na druga dva festivalska kina.