Na sredini 8. FMFS-a osim za Bačvice, raste interes i za druga dva kina

Ljetno kino "Bačvice" centralno je mjesto Festivala mediteranskog filma Split, no u osmom izdanju ovog festivala i za druge dvije lokacije vlada velik interes. Ove srijede kinoteka "Zlata vrata" bila je rasprodana za španjolski film "10 000 km", a sve veći je broj onih koji posjećuju mini kino u vrtu Galerije umjetnina gdje se svaku večer besplatno prikazuju kratki filmovi iz međunarodnog programa.

Nakon što je prava oluja popraćena obilnom kišom prekinula projekciju u ponedjeljak navečer, film "Cvijeće" svoju besplatnu reprizu imat će u petak u 17 sati u kinoteci.

Srijedu na FMFS-u u 19 sati otvara u "Zlatnim vratima" kratkometražni film Luke Rukavine "Ne pričamo o vama nego o djeci", nakon kojeg slijedi talijanski dugometražni film "Klor" debitanski rad redatelja Lamberta Sanfelicea koji je prikazan na Berlinaleu i Sundance festivalu.

Kratkiš na Bačvicama od 21:30 sati je "Razgovor" Ane Horvat, a film dana je "Posuđeni identitet" izraelskog redatelja Erana Riklisa koji je snimljen na temelju poluautobiografskog romana palestinskog književnika baziranog u Izraelu, Sayeda Kashua, koji je napisao i scenarij. Film je trebao otvorit Jerusalem Film Festival, ali je zbog kontroverzne teme, pomaknut na puno manje atraktivan termin prikazivanja.

Od danas se u Galeriji umjetnina više ne prikazuje kratki filmovi iz konkurencije, već nas iduća četiri dana očekuju gostovanja partnerskih festivala i programa. Večeras je na rasporedu film "Posljednji plesač na žici u Armeniji" koji se prikazuje u suradnji sa Cirkuskom srijedom, a tematizira izumiruću vještinu akrobacije na zategnutoj žici kroz priču o dječaku kojeg je iz sirotišta spasio stari i marginalizrani učitelj.