Na trećem danu Festivala neobičnih obitelji dvije besplatne predstave!

U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, od 10. do 13. rujna 2020. na tri lokacije u Splitu održava se festival suvremenog cirkusa koji donosi šest predstava renomiranih umjetnika iz Francuske, Španjolske i Hrvatske!

Treći dan Festivala donosi dvije predstave – u 19:00 ispred Zlatnih vrata katalonski umjetnik Joan Catala izvest će predstavu „Pelat“, a u 21:30 u Domu mladih splitski dvojac Dora Komenda i Lucija Bužanćić WIP predstave „Linija“.

Predstava „Pelat“ je predstava o čovjeku i deblu. Točnije, kako jedno deblo može brisati granice između cirkusa, plesa, kazališta i performansa, kao i onu najtvrđu, granicu između scene i publike. Ova predstava od premijere 2013. godine do danas izvedena je više od 400 puta! Što bi značilo da je svaki tjedan unatrag osam godina igrala negdje. A negdje je diljem svijeta - od New Yorka, Seoula, Barcelone  i evo sada, prvi put u ovom dijelu Europe!

 

Predstava “Linija” je rad lokalnih snaga, spoj suvremene cirkuske predstave i animiranog filma koji govori o dvojakoj prirodi čovjeka. Svi mi bacamo “sjenu” – simbol zlih osobina, sumnji i strahova unutar nas a ove dvije umjetnice istražuju nerazdvojivost tog odnosa.

Ulaz je slobodan, ali vas molimo da zbog epidemioloških mjera, rezervirate svoje mjesto (ako imate festivalsku ulaznicu, nije potrebna rezervacija).

Jučerašnji, drugi dan Festivala neobičnih obitelji bio je pravi obiteljski. Ponajviše zbog emotivne izvedbe predstave „Bubble“ katalonskog akrobatskog dvojca El lado oscuro de las Flores. Ova akrobatska predstava nabijena tempom i akrobacijama nagrađena je gromoglasnim pljeskom gledališta i izmamljenom suzom ponekih gledatelja.

Drugi razlog obiteljskoj atmosferi bio je i niz sadržaja posvećenih profesionalcima – članovima cirkuske scene iz Hrvatske i okolice, kao i upoznavanju publike s drugom stranom cirkuskog svijeta. U popodnevnim satima održao se pitch-session u suradnji s Deskom Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija RH. 5 hrvatskih umjetnika i skupina – Cirkorama, Triko Cirkus Teatar, Nikolina Komljenović, Dora Komenda, Anja Ostojić i Slavena Verić - prezentiralo je svoje predstave u nastajanju, dok se beogradska Cirkusfera prezentirala online. Zatim je u 17 sati održana tribina o položaju cirkuske umjetnosti u kulturnim politikama. Na njima su nam neki iskusniji članovi cirkuske zajednice podijelili priču o počecima cirkusa i poveli raspravu o mogućnostima prepoznavanja cirkuske umjetnosti kao relevantne umjetničke prakse.

Dječja publika pogledala je animirani film „Ernest i Celestine“ uz razgovor o suvremenom cirkusu s profesoricom hrvatskog jezika Anom Neveščanin, a 15tak zainteresiranih popilo je kavu s francuskim akrobatom Nicholasom Fraiseauom te razgovaralo o predstavi „Instable“ koji su pogledali na otvaranju Festivala. Za one koji su propustili kavu, jedan mali teaser: povod nastanku predstave s nestabilnom kineskom motkom je inat. Naime, akrobat je nakon teže ozljede s vatrom pokušao sastaviti svoju novu kinesku motku dan prije ključnog nastupa pred profesorima u cirkuskoj akademiji CNAC. Zbog manjka vremena prezentirao im je predstavu o svojim pokušajima sastavljanja motke koja postala osnovna inspiracija za predstavu „Instable“.