Najljepše operne arije, glasoviti solisti u spomen na velikog Marija del Monaca

Mario del Monaco Gala naziv je koncerta koji će u sklopu 61. Splitskog ljeta operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split održati u subotu 1. kolovoza na Tvrđavi Gripe. Solistima, Orkestrom i Zborom splitske Opere ravnat će maestro Ivo Lipanović, a solisti su sopranitice Valeria Sepe i Antonija Teskera, mezzosopranistica Sofia Janelidze i Terezija Kusanović, tenori Leonardo Caimi i Mikheil Sheshaberidze, bariton David Cecconi i bas Ivica Čikeš. Repertoar je sastavljen najpopularnijih arija, mahom talijanskog opernog repertoara uglavnom iz opusa Verdija, ali i Puccinija, Bizeta, Cilee i Saint-Saënsa.

Koncert je posvećen uspomeni na Marija del Monaca, jednog od najvećih tenora svih vremena koji se rodio 27. srpnja 1915. Sredinom 20. stoljeća Mario del Monaco je, uz Giuseppea di Stefana, Franca Corellija i Carla Bergonzija, bio jedan od najtraženijih i najvećih tenora na opernim pozornicama, a zahvaljujući brojnim nosačima zvuka njegov glas i interpretacija ostali su sačuvani i danas.

Na koncertu će se od Verdijevih arija moći čuti onu Renata iz opere Krabuljni ples (Eri tu), jedna od središnjih točaka belkantističkog baritonskog repertoara, te Cortigiani, vil razza dannata! iz Rigoletta koje će interpretirati talijanski bariton Devid Cecconi..... Zatim će se na programu naći poznati brojevi iz Aide, Sicilijanske večernje, Ernanija, Moći sudbine, te nezaobilazni Va, pensiero  iz opere Nabucco. Pored Verdijeve glazbe bit će tu i ona iz verističkog repertoara, pa će se u programu naći najpoznatiji ulomci iz Puccinijevih opera La Boheme i Tosca, dok će na koncu bit izvedena svevremena arija Calafa Nessun dorma iz opere Turandot. Pored glazbe Puccinija, čut ćemo i onu Francesca Cilee iz opere Adriana Lecouvreur (Acerba voluttà). Bit će tu i uvertira Bizetovoj Carmen, a Terezija Kusanović iz iste će opere otpjevati glasovitu Habaneru. Splitska će primadona podsjetiti i na, na početku festivala premijerno izvedenu opere Camille Saint-Saënsa Samson i Dalila izvedbom arije Mon coeur s'ouvre a ta voix.

Aduti ovog koncerta svakako su solisti. Od domaćih splitskoj publici dobro poznatih imena tu su mlada sopranistica Antonija Teskera, splitska operna primadona Terezija Kusanović koja je posljednjih godina svoj repertoar obogatila nizom velikih uloga, nedavna prinova splitske Opere, mladi gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze i nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš. Gostujući solisti su tenor Leonardo Caimi, jedan od najtraženijih mladih romantičkih tenora današnjice, poznat nam kao Samson iz ovoljetne operne premijere Samsona i Dalile, gruzijska mezzosopranistica Sofia Janelidze koju smo već upoznali kao Amneris u Aidi, bariton Devid Cecconi koji na Splitsko ljeto dolazi s uglednog britanskog Buxton festivala, kao i talijanska sopranistica Valeria Sepe.