Nakon Uspavane ljepotice feštu rade Diskobajagi

Festival mediteranskog filma Split zbog tehničkih razloga sinoć je u ljetnom kinu "Bačvice" prikazao libanonski film "Tuđi svijet". Dokumentarni film redatelja Mahdija Fleifela koji je dobio nagradu za mir na ovogodišnjem Berlinu, odlično je primljen i u Splitu, jer njegov autor emotivnu priču o životu u izbjegličkom kampu u Palestini obrađuje na duhovit i zabavan način.

Film "Uspavana ljepotica" koji je u programu bio najavljen za sinoć, u ljetnom kinu "Bačvice" biti će prikazan večeras. Veteran talijanskog političkog filma Marco Bellochio u "Uspavanoj ljepotici" bavi se slučajem eutanazije Eulane Englaro, te obiluje izuzetnim rolama nekih od najpoznatijih glumaca europske kinematografije kao što su Isabelle Hupert, Toni Servillo, Alba Rohrwacher i Maya Sansa.

Nakon što je jučer predsjednica festivalskog žirija redateljica Maja Miloš, izvan festivalske konkurencije, predstavila kontroverzni debitantski film "Klip", svoj novi film predstaviti će i druga članica žirija, Željka Sukova. Nakon filma "Marijine" koji je bio u programu petog FMFS-a, Sukova će Splićanima u kinoteci "Zlatna vrata" u 19:30 sati predstaviti eksperimentalni film "Zimsko čudo" koji je sniman u Rijeci i Brazilu.

U 17 sati projekcijama nagrađivanih filmova iz svoje povijesti predstavlja se Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus, a danas će svoje kratke filmove predstaviti i dvije redateljice. U "Zlatnim vratima" će svoju izvrsnu dramu "Terarij" predstaviti Hana Jušić, a na Bačvicama Tamara Bilankov art film "Pokret", u kojem ova splitska autorica na originalan i zanimljiv način prikazuje prostore Brodosplita, Dalmacijavina, i Uzora, tri posrnule industrije.

Za večernji post-filmski program u ljetnom kinu "Bačvice" zadužena je audio-vizualna ekipa Diskobajagi (članovi grupe Dubioza Kolektiv) čiji je live nastup mješavina re-editiranja glazbenih videa, filmova i glazbe.