Napokon objavljen raspored izvedbi 70. Splitskog ljeta

Nakon brojnih afera koje prate Hrvatsko narodno kazalište Split (narušen odnos poslovne ravnateljice Gaie Vidović i intendanta, odlazak Jasena Boke, Matka Biljka, Ivane Srbljan i Ivice Čikeša, (sredinom srpnja odlazi i Ivan Plazibat), Kazališno vijeće nije prihvatilo financijsko i programsko izvješće za 2023. godinu, Kazališno vijeće nije prihvatilo intendantov plan za tekuću godinu Kazališno vijeće dalo ostavku, bivši potpredsjednik Kazališnog vijeća podnio kaznenu prijavu protiv intendanta Vicka Bilandžića) pa i samo Splitsko ljeto (Festivalsko vijeće i ministrica kulture nisu prihvatili program 70. Splitskog ljeta, šuškalo se da će Nenni Delmestre biti umjetnička ravnateljica Splitskog ljeta, dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević stao u obranu intendanta, napokon prihvaćen program 70. Splitskog ljeta) jučer je objavljen raspored izvedbi jubilarnog 70. Splitskog ljeta.

Splitsko ljeto je festival, međunarodna glazbeno-scenska manifestacija koja obuhvaća operni, dramski, baletni i koncertni program. Uz Dubrovačke ljetne igre, najveći je, najstariji i najreprezentativniji nacionalni kazališni festival koji se održava u ambijentalnim prostorima.

Jubilarno 70. izdanje jednoga od najstarijih i najuglednijih kazališnih festivala u Hrvatskoj donosi četiri premijerna naslova – jedan operni, dva dramska i jedan baletni - te niz repriznih i gostujućih izvedbi uz koncertni i popratni program.

Raspored izvedbi 70. Splitskog ljeta možete pogledati na službenoj stranici festivala na www.splitsko-ljeto.hr, a potpuni program s detaljnim informacijama o ansamblima koji ih izvode još u potunosti nije objavljen (u trenutku pisanja ovog teksta nedostaje ansambl za balete "Gospođa Bovary" i "Veliki Gatsby", te dramu "Priče s trajekta").

70. Splitsko ljeto otvara se 15. srpnja premijerom Carmine Burane na Peristilu (nažalost za otvaranje se karte već godinama ne puštaju u prodaju građanima, a kad se i puste onda je to minimalan broj), a 14. kolovoza selekcijom poznatih opernih djela u izvedbi renomiranih solista i Orkestra HNK Split pod dirigentskim vodstvom maestra Ive Lipanovića svečano će zatvoriti 70. Splitsko ljeto u Galeriji Meštrović.

Za vizualni identitet 70. Splitskog ljeta zaslužan je dizajnerski duo Kazinoti i Komenda (uz suradnike Franu Baltu i Bruna Dubraveca) koji kažu: "Kazališna umjetnost nas translatira u imaginarni prostor i vrijeme koji nas vode kroz jedinstvena iskustva. Pogledom u tu dimenziju možemo vidjeti sve one posebne trenutke posljednjih 70 godina koji su gradili festival, a razmišljanje o prošlosti otvara perspektivu prema budućim trenucima. Ovim vizualom htjeli smo postići osjećaj beskonačne dubine u koju svaka osoba ima mogućnost uroniti i dotaknuti veličanstveni trenutak ovogodišnjeg festivalskog programa."