NCAA u gostima

Kroz program Mreže 2017. društvo Queer Sport Split u Split dovodi u goste američki kolektiv NCAA - New Craft Artists in Action. Umjetnice Maria Molteni i Melanie Bernier u razdoblju od 1. do 13. kolovoza održat će niz radionica, razgovora i akcija koje potiču pozitivne odnose između umjetnika, sportaša i susjeda te otvaraju pitanja uključivih prostora sportske rekreacije u gradu.

Nastavljajući se na dugogodišnje iskustvo u mekom aktivizmu društvo Queer Sport Split tijekom ove godine provodi program Mreže 2017. To je sudionički projekt ulične umjetnosti koji tradicionalne vještine kao što su kukičanje i pletenje koristi u skretanju pozornosti na javna i zapuštena sportska igrališta u gradu. Ovom prilikom Queer Sport Split iz Bostona dovodi gošće Mariu Molteni, pokretačica kolektiva New Craft Artist in Action - NCAA i Melanie Bernier. Umjetnice će u Splitu boraviti od 1. do 13. kolovoza, te će se kroz taj period realizirati niz zajednički radionica, razgovora i akcija.

Radionica pletenja prstima “Spirit fingers knitting” sudionicima prenosi znanja izraditi alternativnih košarkaških mreže za napuštena sportska igrališta u gradu. Osmislili su ju NCAA te kroz nju povezuju vještine, materijale i povijest sporta i zanata, potičući pozitivne odnose između umjetnika, sportaša i susjeda. Alternativne mreže za koševe tako u javni prostor grada donose nova audio-kinetička i estetska iskustva. Radionica BBall Court Design (Drink and Draw) novo je promišljanje košarkaških terena, ali i drugih prostora namijenjenih sportu u gradu. Uz papir i bojice sudionici će pokušat odgovoriti na pitaje može li estetksa intervencija stvoriti uključive sportske prostore koji prihvaćaju širok spektar identiteta te osmisliti nove prostore sportske rekreacije budućnosti. Kroz format razgovora s umjetnicama Maria Molteni i Melanie Bernier predstavit će svoj rad koji se realizira na susretu polja sporta, zanata, popularne kulture, duhovnosti, estetike, feminizma i urbanizma. Gostovanje kolektiva NCAA završit će zajedničkom intervencijom na napušteno sportsko igralište na splitskom Smrdečcu te publikacijom fanzina koji dokumentira proces i donosi nove vizije rekreacijskog sporta razrađene ovom prilikom.

Radionice su primjerena sudionicima s iskustvom kao i onima bez, materijali za rad su osigurani, prijave nisu potrebne a dodatne informacije mogu se dobiti na mail: tonci@qsport.info.

Program se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita. Zahvale idu Chillton baru, Koaliciji udruga mladih i Galeriji umjetnina.

 

PROGRAM

2. i 3. kolovoza 16:00 - 20:00

Chillton bar, Jadranska 1, Split

RADIONICA SPIRIT FINGER KNITTING - Naučite kako ručno izraditi mreže za napuštene koševe u vašem susjedstvu

4. kolovoza 17:00 - 21:00

Chillton bar, Jadranska 1, Split

RADIONICA BBAL COURT DESIGN (DRINK AND DRAW) - Zamislite igralište po vašoj mjeri!

7. kolovoza 20:30 - 22:00

Chillton bar, Jadranska 1, Split

RAZGOVOR S UMJETNICAMA

8. - 10. kolovoza

Napušteno javno igralište negdje u Splitu

UMJETNIČKA INTERVENCIJA U JAVNOM PROSTORU

 

Više o izvođačima:

New Craft Artist in Action - NCAA (http://molteninetworks.tumblr.com/) međunarodni je kolektiv oformljen u Bostonu na inicijativu Marie Molteni. Kroz izložbe, radionice, projekte u zajednici te publikacije kolektiv radi na integraciji vještina, materijala i povijesti na isprepletenim područjima sporta, zanata, javnog prostora, estetike, rada, rekreacije i feminizma. Kroz aktivnosti koji spajaju razne discipline NCAA promatranje zamjenjuje sudjelovanjem te uvijek nanovo propituje tradicionalni kulturni i društveno - ekonomski kontekst u kojem su se same aktivnosti razvile. Oslanjajući se na “uradi sam” modele razmjena vještina, kolektiv stvara dinamično okruženje za učenje te kreira radove u tehnikama pletenja, kukičanja, uvezivanja knjiga, sitotiska, itd. NCAA smatra da njihovi programi trebaju istovremeno biti zabavni i kritički, te poticati taktilno i taktičko oslobađanje rekreacije.

Maria Molteni (http://www.mariamolteni.com/) multimedijalna je umjetnica i performerica, te edukatorica s prebivalištem u Bostonu. Studirala je slikarstvo i grafiku na Sveučilištu u Bostonu. Korijeni njene umjetničke prakse su formalni, a njena suvremena praksa uključuje istraživanje, društveni angažman i eksperimentiranje među različitim disciplinama. Istražujući veze i odnose sporta, duhovnosti, utopije, zanata, feminizma i urbanizma zanima se za standardizirane oblike i sisteme koji uječu na naš doživljaj duhovnosti u svakodnevnom djelovanju.

Melanie Bernier (http://www.melaniebernier.com/)  umjetnica je i aktivistkinja koja radi s tkaninama, muzikom, performansom i aerobikom. Angažiranost na underground sceni definira njen rad, a tipični projekti na kojima radi su Punk Pock Aerobics, alternativni fitnes sat, i Boston Cream, disco punk bend.

Queer Sport Split - QSS od 2011. godine organizira povremena okupljana i intervencije na temu mekog aktivizma, aktivizma koji intervenira u javni prostor grada kukičanjem i pletenim. Prva takva intervencija bila je za vrijeme planiranja splitskog pridea 2012. godine kada se zastavama duginih boja ukazalo na pravo svih građana na javni prostor, prava koje je od strane lokalne samouprave bilo uskraćeno LGBTIQ populaciji. Nakon niza manjih intervencija, 2014. godine Queer Sport Split nositelj je projekta Maraton na iglama koji se realizirao kroz mrežu Clubture te koji je kroz javne akcije kukičanja i pletenja promovirao gerilski aktivizam, društvenu participaciju te konkretnim akcijama u javne prostore gradova promovirao javni prostor kao prostor zajednice. Od onda QSS je realizirao projekte queerNEMAN 2015. godine, 1000 zastavica subverzije 2016. godine te kroz 2017. godinu provodi projekt Mreže 2017. Svojim programima sudjelovao je na svim izdanjima festivala Platformat.