Ne propustite: Putevima Mate Svjetskog

 U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvorena je izložba fotografija pod nazivom Mate Svjetski. Organizator izložbe je naš slavni alpinista, snimatelj i putopisac Stipe Božić. Fotografije se mogu pogledati do 15. travnja.

Mate Šimunović (1900 – 1969) zvani Mate Svjetski 19 godina putovao je svijetom zajedno sa svojim psom Globusom. Na put je krenuo 1928. godine i prevalio ukupno 360.000 km na pet kontinenata, pješke, biciklom i jedrilicom.Po povratku u domovinu, drugoga dana ga je u Zagrebu uhitila OZNA zato što je fotografirao grupu žena pred jednim dućanom u Ilici dok su čekale u redu za robu na točkice.Nakon što je prošao cijeli svijet i prelazio najdivljije krajeve, te nadmudrio mnoge pogranične ophodnje, nakon toga više nije mogao nikamo iz Jugoslavije. Stalno je bio sumnjiv i zatvaran.

Njegov san o snimanju dokumentarnog igranog filma, za što je imao i podršku Harry-a Trumana, dok ovaj još nije postao predsjednik SAD-a, rasplinuo se.  Do kraja života je radio u Vjesnikovoj trafici u Vrgorcu gdje bi znatiželjnicima pričao uspomene s putovanja i pokazivao svoju putničku knjigu. Nazvali su ga zato Mate Svjetski. Pedesetih godina nekoliko je tadašnjih novina objavilo  članke o njegovim putovanjima. A onda je zaboravljen. Umro je 1969. godine  i pokopan u rodnom selu Stilja.

Stipe Božić je autor nedavno prikazanog dokumentarca o njemu, te je iz bogatog fundusa sačuvanih stotinjak negativa s Matinih putovanja priredio ovu izložbu fotografija. Iz tih se foto-zapisa vidi kako mu ni danas nema ravnog pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kojeg više nema.