Nemojte propustiti reprize 'Nabucca'

Nema smisla prepričavati cijelo svečano otvaranje 58. splitskog ljeta kada je išao direktan prijenos na nacionalnoj televiziji, ali za one koji su se ipak odlučili za jedno od događanja po gradu i propustili taj spektakl, spomenut ćemo samo da je zanimljiv bio nesuvisli i isprekidani, ali svejedno šarmantan govor Ankice Marinović, izaslanice predsjednika Republike Hrvatske. Ostali govori poput onog dvaju voditelja koji su odavali dojam pačića u školici ili šablonizirano korektnog Andree Zlatar Violić, ministrice kulture, su bili samo dio uobičajenih tirada koje treba pretrpjeti do dizanja zastave. Valja još spomenuti Anđelku Visković, splitsku dogradonačelnicu, koja je turističkom promocijom branila održavanje opere na friško obnovljenom Peristilu.

Primjetan je bio nedolazak "glavnih faca" koji su mahom slali zamjenike, tako nije bilo ni premijera, ni predsjednika, gradonačelnika, ni župana. Čemu nepojavljivanje na ovako važnom događaju za drugi po veličini grad u državi, ostaje samo da ih pitamo nekom prilikom, voljeli bismo misliti da neumorno rade na spašavanju ekonomske situacije.

Što se tiče samog Nabucca, operu ne treba posebno predstavljati budući da je ovo već peta premijera na Splitskom ljetu. Posebno treba istaknuti minimalističku scenografiju koja svojom jednostavnošću jednostavno oduševljava. Iako legenda splitske opere, čini se da slabi snaga Ivice Čikeša kojem je jednostavno nedostajalo arije na kraju svake fraze, sveukupno dosta slabiji dojam nego što je to bio njegov Ramfis u Aidi prije nekoliko godina. Ostali solisti su bili solidni, a posebne pohvale trebaju ići Fabianu Velozu (Nabucco) i Domagoju Dorotiću (Ismaele).

Fabian Veloz je argentinski tenor koji prvi put nastupa u Splitu iako mu je ovo 11 put da izvodi Nabucca.
- Peristil je predivan, jedinstven. Kada sam tek došao prije 10 dana, prvo su me odveli u kazalište i rekao sam kako je lijepo, malo, znate, ostala u kojima sam pjevao imaju između 2000 i 3000 mjesta. I onda su me doveli na Peristil i rekli mi da tu moram pjevati bez mikrofona. Isprva nisam vjerovao, ali akustika je divna, zbor je divan, svi su dobri pjevači i glumci - podijelio je svoje dojmove nakon izvedbe.

Mladi tenor Domagoj Dorotić nije nepoznat splitskoj publici i još jednom je oduševio, ovaj put kao Ismaele.
- Ova uloga nema ariju pa se čini da nema opterećenja, ali treba biti u potpunosti spreman, ništa ne shvaćam olako, ne dozvoljavam si da se opustim, ovu ulogu su pjevali svi najveći pjevači. Pjevati na Peristilu je svakako drugačije nego u kazalištu, dojmovi su potpuno drugačiji, tko je jednom pjevao tu, može pjevati bilo gdje.

A o radu s velikim zborom nam je pričao zborovođa Domeniko Briški.
- To su profesionalci pa nema nikakvih poteškoća, znaju svoj posao i odgovorni su, doprinijeli su ovome svojim požrtvovnim radom, zaista su divno radili.

Nabucco je djelo koje nikako ne smijete propustiti pogledati na 58. splitskom ljetu, prilike još imate u utorak, 17.07. i četvrtak, 19.07. ako uspijete pronaći ulaznicu.