Nika Pećarina izlaže u Galeriji MKC

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 6. svibnja u 20 sati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, Dom mladih, Split, otvara se izložba Nike Pećarine. Rad Mjera, oblik i vidljivo prostorna je instalacija elemenata nastalih u medijima slike, predmeta i pjesme koje osim galerijskog prostora povezuje i izvedba autora. Izložba se može razgledati samo na dan otvaranja.

Motivi krajobraza, prisutstvo toplinske energije, glazura keramičkih predmeta, njihova narativna i formalna preklapanja usmjeravaju fokus na odnos osjetilnosti, tehnologije i prirodnih resurasa.

Zvuk se reproducira u prostoru, pokreće i iscrtava svoj zasebni iskustveni prostor zajedno s  formom didaktičkog epa, remote sensingom termalnih registara Zemljine površine, afektnim i metaforskim pojavama, harmonijskim kretnjama, dolascima, odlascima i vraćanjima pjesme. 

Termovizija kao alat čini vidljivim emitiranje i kretanje topline u određenom rasponu, a autor ga koristi kako bi prikazao vidljivost energije i njenog djelovanja, promjena sunčeve svjetlosti, toplinu koje ljudsko tijelo troši u trenutcima rada, energiju koja se prenosi i energiju koja se gubi. Postavljeni jedni uz druge ti kadrovi, predmeti i pjesme ispituju mogućnosti bavljenja spekulativnom proizvodnjom ontološkog znanja, odnosno, pitanjima bivanja, počinjanja i završavanja, opažanjem, spoznajom i preusmjeravanjem objekata prisutnih u suvremenom političkom i fizičkom imaginariju.

Nika Pećarina (r. 1992.) živi, radi i uči u Zagrebu. Završio je diplomski studij Novih medija (ALU). Bavi se audio-vizualnim i izvedbenim umjetnostima, keramikom, poezijom i strastvenom sklonošću prema hrani. Obraća pažnju na spolnost, predmetnost i pretvorbu tvari, tj. odnos rada i prirode, zatim razlikovnost medija i njihove učinke, mjeru, oblik i vidljivo, glatkoću, nježnost i maleno.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu. 

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture. 

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.), What’s Masc u Berlinu (2022.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.). 

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split. 

 

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.