Nina Mimica na predavanju o produkciji u kino klubu

Kino klub Split pokreće ciklus predavanja o filmskoj produkciji, kojim žele educirati novi naraštaj producenata i oživjeti filmsku produkciju u Splitu. Ciklus će predavanjem pod naslovom "Black & Decker" u utorak, 21. siječnja u 19 sati u prostorijama kluba u Domu mladih otvoriti redateljica Nina Mimica. Ona će, najavljuju iz kino kluba, predstaviti strasnu i kompleksnu vezu na koju su osuđeni redatelj i producent u svim fazama stvaranja filma.

- Bog je stvorio svijet u 7 dana, da je imao producenta morao bi to napraviti u 6, kaže Nina, a predavanje će utemeljiti na svojim redateljskim iskustvima u svijetu europskog filma.

Nakon što je diplomirala komparativnu književnost i talijanski jezik i književnost u Zagrebu, Nina Mimica je kao stipendistica Republike Italije diplomirala režiju na prestižnom Centro Sperimentale u Rimu te radila kao scenaristica i redateljica serija na RAI-u, snimala reklame, dokumentarne i kratke igrane filmove koji su osvajali brojne svjetske nagrade. Njezin prvi scenarij za cjelovečernji film "Mathilde" iz 2003. talijansko Ministarstvo kulture proglasilo je Filmom od nacionalne važnosti te Nina dobiva najveću potporu u povijesti talijanske kinematografije za realizaciju prvog filma. "Mathildu" su koproducirali Italija, Velika Britanija, Njemačka i Španjolska, radnja se događa u Hrvatskoj, a u glavnoj ulozi nastupio je - uz brojne ugledne hrvatske i eks-jugoslavenske glumce - Jeremy Irons.