Noć cirkusa 2022. u 7 hrvatskih gradova

Članice Nacionalne cirkuske platforme priključile su se obilježavanju Noći cirkusa - međunarodnog događanja u organizaciji Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske i podršku Francuskog instituta, Circostrade, circusnexta, BUZZ-a (Njemačka) i ProCirquea (Švicarska). 

144 organizacije i ustanove udružile su snage u 4. izdanju Noći cirkusa i ponudile 214 različitih događanja diljem Europe od 11. do 13. studenog 2022. Program u Hrvatskoj održava se u sedam gradova:

Split / Cirkus Kolektiv & ROOM 100
12. studenoga program započinje u 17h u Amfiteatru Doma mladih s otvorenom probom finske kompanije Lumo Company koja uključuje klasične glazbenike i hodačice na žici. U 19:30 u prostoru Razreda Doma mladih predstavit će se Godišnjak hrvatske cirkuske produkcije 2021., nakon čega će se projicirati film "Fakiri". Isti film možete pogledati i u 17:30 u Kinoteci Zlatna vrata.
https://www.facebook.com/events/663612945170826

Rijeka / Prostor Plus
11. studenoga u 20h u Palachu projicirat će se dokumentarni film "Gira & the Circus of Life".

https://www.facebook.com/events/493484486159229/

Samobor / Cirkultura
11. studenoga program započinje u 19h s Grand Hotel Cirkus Cabaretom, zatim je u 20h predstavljanje Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije 2021., a u 20:30 projekcija dokumentarnog filma "Fakiri". Čitavi program odvija se u klubu Bunker.

https://www.facebook.com/events/470666061585713/

Klanjec / Cirkorama & Kućni kolektiv
12. studenoga u 19h u kinu Kuće Klajn prikazat će se film "Fakiri".

https://www.facebook.com/events/818601519473394/


Križevci / K.V.A.R.K.
12. studenoga u 20h u Klubu Kulture prikazat će se film "Fakiri".

https://www.facebook.com/events/457941759814474/

Pula / Čarobnjakov šešir
12. studenoga u 19h u Kinu Valli prikazat će se film "Fakiri". 

https://www.facebook.com/events/491886209665563/


Zagreb / Cirkorama
11. studenoga u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u 19h otvorit će se izložba "Lice klauna" Nikole Mijatovića, a u 19:30 predstavit će se Godišnjak hrvatske cirkuske produkcije 2021.
12. studenoga u 19h u AKC Medika prikazat će se film "Fakiri", a u 20h održati radionica gutanja vatre s Aleksandrom Đikićem i Nikolom Mijatovićem.
13. studenoga u 20h u Pogonu Dora Komenda i Tanja Puklek Borelli prezentirat će predstave u nastajanju s kojima su regionalno selektirane za circusnext ediciju 2022-2023.

https://www.facebook.com/events/818601519473394/

O Godišnjaku hrvatske cirkuske produkcije 2021.

Godišnjak suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti u 2021. godini prvi je primjer sustavnog bilježenja suvremene cirkuske i ulične umjetnosti u Hrvatskoj, što je značajan trenutak za scenu sada, ali i za njezin budući razvoj. Godišnjak kroz pet poglavlja dokumentira hrvatsku suvremenu cirkusku produkciju i sva njena postignuća u 2021. godini.

Godišnjak će predstaviti članice Nacionalne cirkuske platforme, a u sklopu promocije Godišnjak će biti dostupan za prodaju po promotivnoj cijeni od 50,00 kn / 6,64 €, dok će mu cijena u slobodnoj prodaji biti 70,00 kn / 9,29 €.

 

O dokumentarnom filmu „Gira and the Circus of Life“

„Gira & Circus of Life“ dio je inovativne petodijelne dokumentarne serije 'Reimagine Rio' poznate brazilske filmašice Katie Lund (Grad Božji) i debitantice Lili Fialho. Ova transformacijska cirkuska škola uči da su cirkusko umijeće i izvedba (ponekad) opasni za život, dok učenici istražuju granice i strasti u akrobacijama i performansu. Vrhunac je izvedba Gira, prikaz gracioznog pokreta... Film se prikazuje s engleskim podnaslovima.

O dokumentarnom filmu „Fakiri“

"Fakiri" je dokumentarac koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su doživjeli ostvarenje svojih dječjih snova: da mogu živjeti kao fakiri. Spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari. Film "Fakiri" bavi se umijećem samokontrole i samoizazivanja, koje će postojati zauvijek. Film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima.

O Lumo Company

Lumo Company na otvorenoj probi predstavit će rad na predstavi FINELINE. Naziv predstave je gruba metafora za traženje ravnoteže unutar prirodne neravnoteže stalnog kretanja. Rad se bavi istraživanjem ravnoteže kroz tri aspekta – glazbeni aspekt , fizički aspekt pokreta na žici i fizički aspekt pokreta na podu.

O izložbi „Lice klauna“

Izložba „Lice klauna“ Nikole Mijatovića predstavlja netipične i intimne grafičke otiske, isto tako netipičnog iskrenog koncepta, izvučenog iz osobnog iskustva gdje se umjetnik kao roditelj nesvakidašnjeg zanimanja suočava sa apsurdnošću društvenog sustava.

O radionici gutanja vatre

Ova ekstremna cirkuska tehnika potječe iz davnina, još od vremena kada je čovjek prvi put ukrotio vatru. Prijave za radionicu nisu potrebne, rekvizite i potrošni materijal osigurat će organizator radionice.

O prezentaciji regionalno selektiranih circusnext projekata

Predstava „Konstrukt“ Dore Komende/Cirkus Kolektiva je projekt koji se bavi neuspjehom, kroz metodu kritičke analize i dekonstrukcije zračnih elemenata u cirkusu. Kroz tri metafore o neuspjehu, postavlja pitanje kako se svatko od nas nosi sa razočarenjem, odakle dolaze pogrešna očekivanja, i koje nas to ludilo tjera da sami sebi zadajemo Sizifov posao? Paradoks instalacije koja se ruši je ujedno i metafora za nepredvidive životne situacije, podsjetnik na misao o tome da je mali pomak dovoljan za velike promjene, i pitanje koliku zaista imamo kontrolu nad okolnostima koje na nas utječu.

Predstava „Lies of the Matrix“ Tanje Puklek Borelli propituje odnos pojedinca naspram vlastitih misli i uvjerenja o sebi samome te izvora na kojima ta uvjerenja počivaju. Lažna uvjerenja nastala pod utjecajem patrijarhalnog društva i kulture u kojoj živimo, u ovom dijelu imenovana matricom laži, udaljavaju nas od naše istinske prirode i zdravog ispunjenog života u najvišoj mogućoj službi društvu.

O Nacionalnoj cirkuskoj platformi

Nacionalna cirkuska platforma je prva suradnička programska platforma u Hrvatskoj koja okuplja organizacije u sektoru suvremenog cirkusa. Na izazove s kojima se susreću organizacije i umjetnici koji rade u sektoru platforma odgovara različitim oblicima programske razmjene i suradnje te prijenosom znanja i iskustava među članicama. Platformom koordinira ROOM 100 kolektiv (Split), a članice su Cirkorama (Zagreb), Cirkultura (Samobor), Cirkus Kolektiv (Split), Čarobnjakov šešir (Pula), K.V.A.R.K. (Križevci) i Prostor Plus (Rijeka) te novoosnovano Društvo umjetnika suvremenog cirkusa (Zagreb). Aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme provode se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.