Novi kazališni projekt u Splitu: Golovko režira Sluškinje

Splitski Multimedijalni kulturni centar u svom će novouređenom Beton kinu 27. veljače udomiti intrigantnu predstavu "Jean Genet: Sluškinje - paralelna ekspozicija", u režiji Gorana Golovka. Premijera i predstave i prostora zakazana je za 20.30.

U predstavi igra šestero mladih, ali već afirmiranih splitskih glumaca - Goran Marković, Nikša Arčanin, Stipe Radoja, Matea Elezović, Andrea Mladinić i Petra Težak. Projekt je dio - kako kažu pokretači - nove, suvremene platforme "za živo, dinamično, zanimljivo i provokativno kazalište".

"U sklopu umjetničke organizacije „Albalunna“, redatelj Goran Golovko pokrenuo je kazališni laboratorij s ishodištem u postavkama Mejerholjda, Grotowskog i Brooka, u kojem je planiran kontinuirani rad na tekstovima klasične dramske književnosti u postmodernom i postdramskom kontekstu, kao i pokretanje pedagoške aktivnosti s tematski određenim radionicama. Otvaranjem studija glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Umjetničkoj akademiji u Osijeku i na Sveučilištu u Rijeci, hrvatsko je glumište suočeno s „hiperprodukcijom“ glumaca, ali i obogaćeno mladim kreativnim osobnostima s različitim pristupima kazališnoj umjetnosti, kako estetski tako metodološki i tehnički", stoji u objavi povodom pokretanja ovog projekta, a Golovko dodatno objašnjava:

"Ovu činjenicu "zakona velikih brojeva" treba prihvatiti kao kreativni izazov i pružanje prilike mladim umjetnicima za pronalaženje vlastitog umjetničkog puta, što će pridonijeti dinamiziranju hrvatske kazališne scene. To se u prvom redu odnosi na grad Split, koji zaslužuje i potrebuje jednu eksperimentalnu dramsku scenu, a čija institucionalna kazališta ne mogu (i ne trebaju) apsorbirati sve završene glumce s Umjetničke akademije. Osim toga, dosadašnji pokušaji i uspjesi nezavisnog kazališta u Splitu još su uvijek preslik repertoara javnih kazališta."