Novi performans iz ciklusa 'Zvuk-objekt' u Domu mladih

U petak 7. studenog s početkom u 19.30 sati u galerijskom prostoru MKC Split bit će izveden performans N. Mihaljevića i Soft Templea II pod naslovom  Cruciverbia de Molli Templo II, dok će se Razgovoru s umjetnikom o radovima i dosadašnjem umjetničkom djelovanju autora moći prisustvovati  u četvrtak 6. studenog u Beton kinu Doma mladih u 12 sati.

Autori se u zajedničkom radu služe metodom tzv. auralne mitografije koja podrazumijeva kombiniranje postupaka  poput dekonstruiranja dostupnih muzičkih artefakata, improvizacije na analognom sintesajzeru te istraživanja zvučne komponente svakodnevnih rituala u kontekstu performansa  u privatnim kućnim ambijentima, za čijeg se trajanja dokida razdvojenost banalnog i transcedentnog.

Performans Cruciverbia de Molli Templo II koji će se izvesti u galeriji MKCa biti će javna rekonstrukcija njihovog hermetičnog umjetničkog rada, a nadovezuje se na ranije radove s tzv. amplificiranom olovkom. U središtu pozornosti su akustička svojstva ovog običnog upotrebnog predmeta, ovaj put u kontekstu rješavanja križaljke iz jednog enigmatskog časopisa.

"U skladu sa zanimanjem za interpretaciju i uzvisivanje svakodnevnog i banalnog kao nečeg krajnje mističnog i transcedentnog" – Marko Golub primjećuje u tekstu kataloga – "efemeralan zvuk obične olovke na papiru pojačan je do apsurdnih monumentalnih dimenzija rock koncerta, (…) a naziv performansa sročen na latinskom ('Cruciverbia de Molli Templo II'), koji zvuči kao neka magična inkantancija, u doslovnom prijevodu znači 'Ukrštene riječi Soft Templea II' ironično upisujući banalnu dokoličarsku aktivnost u područje uzvišenog."

Niko Mihaljević (rođ. 1985. u Splitu) je multimedijalni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. U svojoj umjetničkoj praksi se fokusira na bilježenje, arhiviranje, reinterpretaciju i mitologizaciju svakidašnjih objekata i situacija, služeći se pritom različitim medijima s naglaskom na konceptualnu zvučnu kompoziciju, performans, tekst i knjige umjetnika. Radi kao samostalni dizajner u području kulture, a od 2014. je asistent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever.

Soft Temple II je auralni mitograf i samouki muzičar čiji dosadašnji radovi uključuju recital za analogni sintesajzer „These Times Are The Ancient Times“ te zbirku književnih crtica „Contemporaneae dictae de Molli Templo II“.