Novogodišnju izložbu Fotoklba Split otvara sedamnaestogodišnja Dora Ćurak

 

 U utorak, 1. siječnja 2019. godine, u 00.10 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, tradicionalno se otvara Novogodišnja izložba fotografija, prvi kulturni događaj u Republici Hrvatskoj i šire u 2019. godini.

Prva će u 2019. izlagati mlada i talentirana članica Fotokluba Split, sedamnaestogodišnja Dora Ćurak. Izložbu "Streets" možete pogledati do 15. siječnja 2019.

Dora Ćurak - STREETS
Nakon Splitske tiramole, izložbe koja promovira mlade fotografske talente i koja se u prosincu 2018. održala trinaesti put, te bi sudeći po zanimanju mladih fotografa i publike mogla postati dugovječna, Fotoklub Split je odlučio novogodišnju izložbu posvetiti mladim snagama i naraštajima kluba. Do sada su tradicionalne izložbe na Silvestrovo najčešće bile otvorene klupske izložbe ili izložbe nekog od istaknutih članova kluba. Međutim, ove godine čast je pripala jednoj od najmlađih članica kluba, sedamnaestogodišnjoj Dori Ćurak čiji je ciklus fotografija Streets Umjetnički savjet Galerije fotografije Fotokluba Split odabrao na ovogodišnjem natječaju.

Uz glazbu i ples, svestrana Dora bavi se fotografijom (tek) posljednje tri godine, ali njezine su fotografije već bile zapažene i nagrađivane. Po završetku tečaja fotografije u Fotoklubu Split 2017. godine, upravo je jedna od Dorinih fotografija bila na naslovnici kataloga izložbe polaznika tečaja. Iste je godine izlagala na Splitskoj tiramoli, na kojoj izlaže i ove godine. U svibnju 2018. imala je prvu samostalnu izložbu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, gdje je izložila ciklus od 32 fotografije pod nazivom S balerinom kroz splitske ulice, spojivši svoje dvije strasti, balet i fotografiju.

Ciklus fotografija Streets nastao je 2017.-2018. za vrijeme autoričinih putovanja u nekoliko europskih gradova, te u njezinom rodnom Splitu. Nema svatko priliku, posebice ne u tako mladim godinama i relativno kratkom razdoblju od samo dvije godine, putovati i fotografirati u Berlinu, Münchenu, Firenci, Bologni, Budimpešti i Krakowu. Dora je svoju priliku iskoristila na pravi način, obogativši svoje i naše iskustvo prizorima s ulica navedenih gradova. Za izložbu su odabrane 22 fotografije.

Riječ je o crno-bijeloj life fotografiji koja, osim talenta mlade autorice, odaje i njezine klasične uzore u povijesti fotografije. Pred nama su prizori gradske užurbanosti, ali i dokolice i koliko god fotografskom oku bila privlačna i fotogenična arhitektura (vele)grada, u središtu većine Dorinih fotografija su ljudi. Vještim pogledom uočava zanimljive prizore, ljude zauzete nekom radnjom ili zaokupljene svojim mislima, izdvojene iz vreve koja ih okružuje i nesvjesne njezinog objektiva. S dobrim osjećajem za kadar i kompoziciju, te ponekad nižući jednako važne prizore u više planova, Dora donosi priču o gradovima i njihovim stanovnicima.

Autoričinu mladost i razigranost otkrivaju i nazivi fotografija na engleskom jeziku: Afterwork, Best Friends, Carefree, Sadness, Life Burden, … koji, kako sama kazuje, svjedoče njezine doživljaje zabilježenih kadrova. Fotografija Checkpoint Charlie odabrana je za izlaganje na međunarodnoj izložbi Around the World u organizaciji udruge K.V.A.R.K. Osobno izdvajam fotografiju pod nazivom An Old Man with White Horses na kojoj je u stiješnjenosti kadra i zaustavljenom pokretu prizora postignuta sugestivna napetost.

Izađite na splitske ulice, možda vas Dora uhvati svojim objektivom. A možda završite i na nekoj od sljedećih Dorinih izložaba jer, uvjereni smo, bit će ih još.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sandi Bulimbašić


O autorici:
Dora Ćurak rođena je 2001. godine u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole „Visoka“ u Splitu, upisala je srednju školu IV. gimnaziju "Marko Marulić" u Splitu i ove školske godine pohađa 4. razred. Sve razrede osnovne i srednje škole završila je s izvrsnim uspjehom. Nakon položenog Cambridge ispita na razini C1 (CAE), pohađa tečaj engleskog jezika na razini C2 u Školi stranih jezika „Jantar“ u Splitu. U školskoj godini 2017./2018. pohađala je tečaj njemačkog jezina na razini B.1.1. u Školi stranih jezika „Delfin“ u okviru Hrvatsko-njemačkog društva u Splitu. U ljeto 2018. pohađala je intenzivni tečaj njemačkog jezika (B.1.2.) u školi za strane jezike „Axioma“ u Munchenu te od rujna 2018. pohađa tečaj njemačkog jezika na razini B.1.3. u Školi stranih jezika „Jantar“ u Splitu.

Od 2009. godine Dora je članica Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split. Uz nastupe na završnim koncertima Baletnog studija, nastupala je u više izvedbi baleta „Orašar“ Hrvatskog narodnog kazališta Split. Također, svira gitaru i ukulele. U školskoj godini 2016./2017. pohađala je tečaj gitare u Glazbenoj školi „Amadeus“ u Splitu.

Članica je Fotokluba Split. Fotografijom se počela baviti prije tri godine te je tako, uz glazbu i ples, fotografija postala još jedan od Dorinih umjetničkih izričaja. Završila je tečaj fotografije u Fotoklubu Split u svibnju 2017. godine.
Njezine fotografije dio su ilustracija knjige "Nahranite gladne kruha, gladne ljubavi - poruke i molitve Majke Terezije" (priredila prof. dr. sc. Ljiljana Vidučić), tiskane u ožujku 2017. godine.
Sa svojim je fotografijama sudjelovala na 12 fotografskih izložbi u više gradova u Hrvatskoj, na dijelu kojih je ostvarila pohvale. U svibnju 2018. organizirala je svoju prvu samostalnu izložbu fotografija u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu, pod nazivom „S balerinom kroz splitske ulice“ s kojom je predstavila 32 fotografije. Sudjelovala je na 5. Splitskom fotomaratonu u rujnu 2018. i ostvarila pohvalu.