Obilježavanje 20 godina Splitskog filmskog festivala

Davne 1996. u Splitu održano je 1. izdanje Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma. Dvadeset godina kasnije riječi iz uvodnika kataloga i dalje jasno ocrtavaju umjetničku viziju festivala:

 „Energija i autorova osobna vizija, koju ćemo izvjesno osjetiti kod nekih radova što će biti prikazani na festivalu, možda će dotaknuti našu svijest, umanjiti našu samovažnost i omogućiti nam da se oslobodimo okova naših svakodnevnih navika, te pomoći da izdržimo, i čak uživamo u ovom stravičnom, ali i najljepšem svijetu.“

U skladu s rečenim, Splitski filmski festival odlučio je obilježiti jubilarnu 20. godišnjicu tako što će, između ostalog, ponuditi i izbor najznačajnijih filmova prošlih festivalskih izdanja i to 19 tjedana prije ovogodišnjeg festivalskog tjedna. Tako će se ljubitelji filmske umjetnosti moći „osloboditi okova svakodnevnih navika“ već od četvrtka 7. svibnja kada će u 20 sati u Beton kinu (Dom mladih, Ulica slobode 28) biti prikazani SHINJUKU BOYS redateljica Kim Longinotto i Jano Williams uz još neke kratke filmove prikazane na 1. izdanju festivala. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

U nastavku ciklusa obilježavanja, svakog tjedna prikazat će se četvrtkom (za neka izdanja i srijedom) u istom prostoru do dva dugometražna i nekoliko kratkometražnih filmova zaključno sa tjednom prije početka ovogodišnjeg izdanja festivala. Ritmom od jednog festivalskog izdanja po tjednu planira se napraviti presjek dva festivalska desetljeća, što je ujedno i presjek najznačajnijih pomaka na međunarodnoj filmskoj sceni. Tako će se prikazati filmovi velikih imena filmske umjetnosti među kojima se izdvajaju: Bela Tarr, Lars von Trier, Chris Marker, Tom Tykwer, Jean-Luc Godard, Sally Potter, Apichatpong Weerasethakul, Albert Serra, Bruce McDonald, Julio Bressane, Glauber Rocha, Sergei Loznitsa, Avi Mograbi, Raya Martin, Antoine d’Agata, György Pálfi, Miklós Jancsó, José Padilha, Jonas Mekas, Naomi Kawase i mnogi drugi.