Obilježavanje 80. godišnjice smrti prof. Umberta Giromette

HPD Mosor, Prirodoslovni muzej Split, Gradska knjižnica Marka Marulića  i Fotoklub Split  organiziraju prigodni program obilježavanja 80. godišnjice smrti prof. Umberta Giromette (27.4.1939.).
.
Profesor Umberto Girometta bio  je prirodoslovac u najširem smislu riječi, bavio se geologijom, paleontologijom, problemima krša, botanikom, zoologijom i hidrografijom. Objavio je stotinjak putopisa, pedagoških i stručno-popularnih članaka  i brošura. On je kao čovjek široke kulture, znanja i velike energije dao značajan doprinos razvoju znanosti, sporta i planinarstva u Splitu i Dalmaciji i slobodno ga možemo nazvati ocem dalmatinskog planinarstva. Bio je suosnivač različitih društva- Gradskog prirodoslovnog muzeja u Splitu osnovanog 1924. godine, dvaju planinarskih društava u Dalmaciji (Hrvatskog planinarskog društva Mosor i Biokovo), te  Fotokluba Split, osnovanog  1911. godine.

PROGRAM:
24. travnja - Prirodoslovni muzej Split (Poljana kneza Trpimira 3)
19 h  predavanje i izložba
Predavanje o profesoru Umbertu Girometti i izložba arhivske građe i obiteljskih uspomena. Predavanje će održati gospodin Goran Gabrić, dugododišnji planinar i bivši predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Mosor, a okupljenima će se prigodnim riječima obratiti ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Nediljko Ževrnja, predsjednica Fotokluba Split Maja Prgomet i obitelj profesora Giromette.

27.travnja - Lovrinac
10 h polaganje cvijeća i vijenaca

28.travnja -  Planinarski dom Umberto Girometta "Mosor"
Obilježavanje 108. rođendana Fotokluba Split (osnovan 26.4. 1911.)

 11 h - otvaranje izložbe fotografija Umbreta Giromette

 12 - 14 h Mosorski fotomaraton
 Fotomaraton će se održati u skraćenoj verziji gdje će biti zadane samo 3 teme, sudjelovanje je beplatno,  a prijave će se vršit ispred planinarskog doma od 11 h.

PRAVILA
1. Prije sudjelovanja memorijska kartica u Vašem fotoparatu mora biti prazna i spremna za upotrebu.

2.Fotografije smiju biti samo u JPEG formatu. Zbog kvalitete fotografija provjerite je li Vaš fotoaparat podešen tako da kreira JPEG datoteke najviše kvalitete koju može postići.

3. Fotografije ne smiju biti manipulirane programima za obradu fotografija na računalu. Bilo kakva promjena na datotekama i fotografijama razlog je za diskvalifikaciju. Fotografije smiju biti u boji ili crno- bijele. Filteri koji su ponuđeni u Vašem digitalnom fotoaparatu su dozvoljeni kao i sva dodatna foto oprema (bljeskalice, stativi, dosvjetljivači …).

4. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na dan održavanja Mosorskog fotomaratona u zadanome vremenu.  Teme ostaju tajne sve do početka natjecanja.
Na startu  natjecatelji su dužni fotografirati svoj startni broj.
Na kraju natjecanja fotografije na memorijskoj kartici moraju biti istim redosljedom kao i zadane teme. To znači da svaki natjecatelj na kraju manifestacije predaje 3 fotografije (plus startni broj koji je fotografiran na startu) i to tako da prva fotografija odgovara prvoj temi, druga fotografija drugoj temi, i treća fotografija trećoj temi. To znači da ukoliko napravite 5 fotografija prema 1. temi, Vi od tih 5 morate odabrati jednu i ostale obrisati. Nakon toga slijedi fotografiranje za 2. temu gdje opet možete napraviti veći broj fotografija, ali na kraju odabrati samo jednu, a ostale obrisati. Mole se natjecatelji da selekciju fotografija naprave tijekom manifestacije na svojim aparatima, jer im neće biti omogućeno da brišu suvišne fotografije na računalu.

NAGRADE:

1. MJESTO
-Osnovni tečaj digitalne fotografije u Fotoklubu Split
- nova karta Mosora
- Jumbo pizza + 2 pića
- 2 ulaznice za Cineplexx kino
- print 60x40 cm u tiskari Dvornik

2. MJESTO
- Monografija Fotokluba Split
- jednodnevni izlet po izboru u organizaciji HPD Mosor
- 2 ulaznice za Cineplexx kino
- print 60x40 cm u tiskari Dvornik


3. MJESTO
- 2 ulaznice za Cineplexx kino
- amblem i naljepnica HPD Mosor
- print 60x40 cm u tiskari Dvornik

14 h -  druženje ispred doma


6.5. Gradska knjižnica Marka Marulića (Ulica slobode 2)
19:30 Izložba predmeta i arhivske građe