Objavljen program FMFS-a i ulaznice puštene u prodaju

Za manje od dva tjedna počinje 17. Festival mediteranskog filma Split, koji u svom rekordnom izdanju donosi 107 filmova iz 41 zemlje u šest različitih programa, koji će se prikazivati na četiri lokacije.

U dugometražnom programu Mediteran u kojem se u konkurenciji nalaze redom hrvatske premijere, svoje filmove osobno će publici predstaviti redatelji Omar Hilal (Egipat), Miguel Faus (Španjolska), Enrico Maria Artale (Italija) i Ardit Sadiku (Albanija).

"Voy Voy Voy" komedija je snimljena prema istinitom događaju koji zvuči nevjerojatno. Redatelj Omar Hilal donosi priču o siromašnom Hassanu koji se u želji da pobjegne u inozemstvo pridruži nogometnoj reprezentaciji slijepih i slabovidnih, te glumi da je jedan od njih. "Voy Voy Voy" je poharao kino blagajne u Egiptu i bio njihov kandidat za Oscara.

U programu je i albanski kandidat za najvažniju filmsku nagradu. Autor Ardit Sadiku režirao je odličan dokumentarac o Alexandru Grudi koji je 1990. tijekom pada komunizma skovao plan otmice ratnog broda kako bi pobjegao iz zemlje zajedno s grupom prijatelja.

Talijanski "Raj" je dinamična obiteljska drama o kompleksnom odnosu majke i sina, za koju je Enrico Maria Artale u Veneciji dobio nagradu za najbolji scenarij, a film je uz priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu, osvojio i nagradu žirija mladih.

Sjajna Isabelle Huppert vraća se na FMFS u filmu "Sidonie u Japanu", gdje tumači francusku spisateljicu koja dobiva poziv u Japan na predstavljanje reizdanja svoje knjige. Ova odlična humorna drama pruža zanimljiv pogled na japansku kulturu i različitosti.

Palestinska "Jedina zemlja" potresan je dokumentarac nagrađen na Berlinaleu od strane i žirija i publike. Priča prati palestinskog aktivista koji godinama snima uništenje svoje zajednice od strane Izraela. Upoznaje se s izraelskim novinarom i s njim stvara snažan savez koji rezultira višegodišnjom borbom za istinu.

"Nasljednik" je napeti psihološki triler nagrađivanog redatelja Xaviera Legranda, u kojem pratimo umjetničkog direktora velike pariške modne kuće koji nakon smrti oca otkriva njegovu veliku tajnu.

Netipična gangsterska drama "Enea" vješto spaja napetost s melankolijom, a mladi redatelj i scenarist Pietro Castellitto je i u glavnoj ulozi mladića koji iz želje za novom avanturom prihvaća ponudu mafijaškog bossa da proda veliku količinu kilograma kokaina.

"Raskrižje" je tursko-švedska-francuska koprodukcija, emotivni film ceste u kojem dvoje stranaca prevladavaju ideološke i emotivne prepreke ujedinjujući se u zajedničkoj misiji.

Napeta i realistična drama "Amal" u kojoj glavnu ulogu tumači Lubna Azabal, splitskoj publici je poznata po pobjedničkom filmu FMFS-a "Život mi dobro pristaje", a za novu ulogu nagrađena je u Tallinu. Zanimljivo je da je upravo Azabal bila predsjednica žirija za kratkometražni program u Cannesu koji je Nebojši Slijepčeviću dodijelio "Zlatnu palmu".

Izvan konkurencije gledat će se i domaći dokumentarni film "Brod" pulskog redatelja Elvisa Lenića koji će u Splitu osobno predstaviti film o brodogradilištu Uljanik koje je postalo napušteno groblje radionica, dizalica i olupina.

Ranije je već objavljeno da će FMFS-ov dugometražni program otvoriti "Tiha sluškinja", dinamična i osvježavajuća satirična drama, o kojoj će redatelj Miguel Faus pričati publici Ljetnog kina Bačvice. Za film zatvaranja odabran je talijanski kino hit godine "Uvijek postoji sutra", poznate glumice Paole Cortellesi.

Ulaznice za 17. FMFS puštene su u prodaju, online i na blagajni Ljetnog kina Bačvice. Detalji na: www.fmfs.hr/ulaznice

FOTO: Maja Prgomet