Omiljenom Aidom započinje 60. Splitsko ljeto

U ponedjeljak 14. srpnja u 21 sat na Peristilu započet će 60. Splitsko ljeto. Otvorenim će ga, u ime Predsjednika Republike Hrvatske, visokog pokrovitelja Festivala, proglasiti splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a festivalsku će zastavu podići Biserka Cvejić i Anči Mladinić, operna primadona i baletna umjetnica koje su nastupale u Aidi na prvim Splitskim ljetnim priredbama 1954.

Publici će se prije toga obratiti i ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić. Nakon toga, kao prva predstava jubilarnog festivalskog izdanja, bit će premijerno prikazana Verdijeva opera Aida, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, u režiji Dražena Siriščevića, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi. Aida, Verdijeva „opera nad operama“ u novom se produkcijskom ruhu vraća na drevnu carsku pozornicu. Izvedbom ravna naš najbolji dirigent maestro Nikša Bareza koji po dvanaesti put staje na dirigentski podij peristilske Aide, na kojem je debitirao 14. srpnja 1967, prije točno 47 godina.

Prije toga će, također u sklopu 60. Splitskog ljeta, u 20 sati u Palači Milesi biti otvorena izložba Antonio Seguí: Retrospektiva 1961- 2013. Osim u toj reprezentativnoj splitskoj barokno-renesansnoj palači, radovi znamenitog argentinskog slikara i grafičara bit će do 14. kolovoza izloženi i u Galeriji Kula.

60. Splitsko ljeto trajat će do 14. kolovoza. Tijekom 32 festivalska dana bit će prikazano 35 naslova drama, opera, koncerata, plesnih predstava, te izložbi i promocija knjiga u ukupno 51 izvedbi. Pet je premijernih naslova u festivalskoj produkciji, a osim brojnih gostujućih predstava koje će igrati u Splitu ove godine i predstave  Splitskog ljeta To dijete, Timon Atenjanin, te Balet Verdi i Bolero/Carmen gostuju u Kopru, Karlovcu, na Brijunima, u Zagrebu, Šibeniku, Omišu i Portorožu.