Osmi Rendez-vous au cinéma: kraj listopada u znaku francuskog filma

Ovogodišnji filmski Rendez-vous donosi šest francuskih filmova, a održat će se od 19. do 30. listopada u 27 nezavisnih kina diljem Hrvatske. Program je nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. Kao prijašnjih godina, i ovogodišnji program vjeran je svom duhu eklekticizma. U Splitu se program održava u Kinoteci Zlatna vrata
 
Domaća publika će, tako, imati prilike u nezavisnim kinima diljem Hrvatske pogledati romantičnu dramu Jean-Jacquesa Beineixa Betty Blue iz 1986. godine te filmski klasik Z velikana političkog filma Coste-Gavrasa iz 1969. godine. Tu su još i dva igrana naslova iz 2021. godine – Uslast Érica Besnarda i Baš me briga redateljskog dvojca Julie Lecoustre i Emmanuel Marre
 
Osim igranih, Rendez-vous ove godine predstavlja i animirani film Slavna invazija medvjeda na Siciliju redatelja Lorenza Mattottija (2021.) te dokumentarni Ghost Song redatelja Nicolasa Peduzzija, također iz 2021. godine.
 
Betty Blue je najpoznatiji film nedavno preminulog začetnika francuskog neobaroka Jean-Jacques Beineixa. Priča je to o opsesivnim ljubavnicima, film koji je svojom nesputanom senzualnošću proslavio glavnu glumicu Beatrice Dalle (obrisi njenog filmskog lika se nalaze na našem ovogodišnjem plakatu). Film je ovjenčan glavnom nagradom na važnom Filmskom festival u Montrealu te je bio francuski kandidat za nagrade Oscar i Zlatni globus.
 
Politički krimić Z Coste-Gavrasa s Ivesom Montandom i Irene Papas u naslovnim ulogama, dobitnik je Oscara za najbolji strani film 1970. godine. Također je postigao zamjetan uspjehom u kinima i time utjecao na popularizaciju žanra.
 
Suvremeni film Uslast je naoko samo pseudopovijesna komedija o ‘francuskoj kuhinji’, no Francuska revolucija koja se odvija u pozadini daje filmu jedan dublji društveni ton.
Baš me briga je ‘avio-drama’ s Adèle Exarchopoulos u naslovnoj ulozi prikazana na Filmskom festival u Cannesu 2021. godine koja nam daje uvid u repetitivni život stjuardese low-cost kompanije.
 
Za najmlađu publiku, 8. Rendez-vous au cinéma donosi animirani film Slavna invazija medvjeda na Siciliju koji je režirao poznati talijanski illustrator i strip crtač Lorenzo Mattotti. Film je prikazan na mnoštvu festivala, između ostalog, i u sklopu Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju te Filmskog festivala u Cannesu.
Dokumentarni izbor u ovogodišnjem ‘filmskom rendezu’ je Ghost Song redatelja Nicolasa Peduzzija. Film je također bio prikazan na Filmskom festival u Cannesu 2021. Godine. Peduzzi kroz troje glavnih protagonista progovara o američkom gradu Houstonu dok mu se približava uragan.

Program u Kinoteci:

20.10. u 20:00 - Uslast - Délicieux, 2021. Éric Besnard, 112 min, FR
21.10. u 20:00 - Z, 1969. Costa-Gavras, 127 min. FR/DZ
22.10. u 17:30 - Slavna invazija medvjeda na Siciliju - La fameuse invasion des ours en Sicile, 2019. Lorenzo Mattotti, 82 min. FR
22.10. u  20:00 - Betty Blue, integralna verzija - 37°2 le matin: Version integrale, 1986. Jean-Jacques Beineix, 180 min.