Otprilike Ovako na Splitskom ljetu obilježava 40 godina postojanja

Blues-band Otprilike ovako, grupa s kultnim statusom na splitskoj glazbenoj sceni, obilježit će 40 godina postojanja koncertom koji će se, u sklopu 61. Splitskog ljeta, održati u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu u utorak 28. srpnja s početkom u 21 sat. Pionirima blues scene na ovim prostorima na koncertu će se u nekoliko pjesama, kao posebni gosti, pridružiti i jedan od najboljih zborova na svijetu, muški zbor Brodosplit.

Band Otprilike Ovako osnovan je 1974. godine. Glazba koju su tada svirali bio je blues američkih crnaca a koji su izvodili na autentičnim glazbalima (washtube-bass, washboard, jew-harp itd.). Vremenom se band postupno elektrificirao, tako da su već u periodu od 1978 – 1981. skladali niz svojih skladbi, baziranih na bluesu. Tijekom više od četiri desetljeća postojanja Otprilike ovako bio je izvorišno mjesto velikog broja mladih glazbenika koji su kasnije postali etablirane ličnosti hrvatske glazbene scene. Kroz band je sve ove godine prošlo 30-tak vrsnih glazbenika. Neki su u određenom vremenu otišli u SAD, neki po Europi.

Band danas nastupa u sastavu: Goran Cetinić-Koća (gitara, vokal), Željko Milić (saxofon), Vladimir Garić (gitara), Goran Slaviček (bas), Matko Petrić (udaraljke) i Vladimir M. Kragić (bubnjevi). Na ovom koncertu kao uvaženi gosti banda nastupit će Gradski Zbor Brodosplit pod ravnanjem maestra Vlade Sunka, te gitarista Tonči Kragić, jedan od osnivača i član izvoren postave benda, koji živi i radi u Beču.

Otprilike Ovako nisu bili i ostali samo rasadnikom kvalitenih muzičara, od kojih su mnogi kasnije napravili i zapažene vlastite karijere, nego i mjestom na kojemu se njegovala specifična filozofija pristupa i muzici i publici. Možda ju je najbolje okarakterizirao Predrag Lucić u osvrtu objavljenom samo nekoliko mjeseci prije Gobbovog odlaska: “… a je, čuli su i u Zagrebu i još kojekuda za tu legendarnu splitsku grupu “Tak nekak” čiji članovi radije prodaju brokve i žarulje nego da prodaju svoju muziku. Gobbu i blues-bandu nije bilo do sklapanja poslova s diskografima, menadžerima i ostalom estradijom. Oni su sklapali pošten posao sa svojom publikom, po principu “Mi sviramo, a vi guštate!”….” (Predrag Lucić, Feral Tribune 8. svibnja, 2008.) Gobbo je prerano preminuli i neprežaljeni Jadran Zlodre (1952 - 2008), dugogodišnji frontman, pjevač i virtuoz na usnoj harmonici, jedan od osnivača banda čiji je jedinstveni „hrapavi“ glas dugo bio prepoznatljiv zaštitni znak banda.

Otprilike Ovako uvijek su, dakle, svirali samo onoliko koliko su i sami guštali, a jednako su toliko ili još manje 'snimali', pa su 'iza njih' ostajali tek rijetki audio zapisi. Prvi su tek 1994, sa samo četiri kompozicije, objedinjeni na autoironijskom mini-albumu Quarat, a drugi, pod naslovom Gobbo i Otprilike Ovako (2008), uglavnom je kompilacija kompozicija u rasponu od 1983. do 2006, od kojih su većina također live snimke, a cijeli album više je bio hommage Gobbu nego potreba banda da se ovjekovječi. Nije puno drukčije ni s dokumentarnim filmom što ga je o bandu i Gobbu učinio Matko Petrić, (također član banda) pod naslovom Earl Jones je bio u pravu. Film je svojim premijernim prikazivanjem u splitskoj kinoteci Zlatna vrata obilježio splitsku glazbenu 2012, a potom je gostovao i na nizu hrvatskih festivala dokumentarnog filma.

U međuvremenu, grad je postao bogatiji i za Split blues festival koji se u Gobbovu čast već nekoliko godina održava na Prokurativama, i to točno na 21. lipnja, prvi dan ljeta ali i Svjetski dan glazbe.