Otvoren je jubilarni 10. Brač Film Festival

Sinoć je u prepunom Ljetnom kinu Supetar svečano otvoren još jedan Brač film festival, ali ove godine u svom jubilarnom, 10. izdanju, a brojna poznata lica – poput Gorana Višnjića koji je ovogodišnji posebni gost, glumice Nataše Janjić, prvog hrvatskog dobitnika Zlatne Palme Cannes Film Festivala Nebojše Sljepčevića, redatelja Vinka Brešana, i brojnih drugih, prošetala su crvenim tepihom.

Drago mi je što sam baš na ovom festivalu najviše iz razloga jer se u njegovom fokusu nalaze mladi ljudi – daje im šansu da prikažu svoje filmove. Mlade ljude treba podržavati i dati im priliku da se njihovi talenti otkriju.

Osim toga, tu je i problem vidljivosti kratkih filmova – kina ih ne vole pretjerano prikazivati, kao ni televizija, tako da je festival poput ovog izrazito važan i nužan. 

Film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ me zaista iznenadio. Znao sam da je dobar, ali toliko je toga rečeno u 13 minuta da sam ostao potresen tom vještinom i osjećajem koji mi je izazvao potpuno neočekivano.  – komentirao je Goran Višnjić nakon otvaranja.

Vjernoj publici i gostima obratio se direktor festivala Bruno Mustić, zahvaljujući još jednom na postojanoj podršci iz godine u godinu. 

A podrška bez koje, kako je naglasio direktor, nije moguće zamisliti ovaj festival je upravo ona koja dolazi od grada Supetra što je potvrdila i gradonačelnica Ivana Marković:

Nama je vrlo drago što se već 10. godinu zaredom održava Brač film festival. Sjećam se anegdote sa samog početka- te 2015. godine. Bili smo na crvenom tepihu i nestalo je struje, a novi projekt je došao u grad i trebalo ga je postaviti na noge. Pomislila sam „Bože, koja će ovo biti katastrofa…“; međutim ta večer je prošla super kao i svih ostalih 10 izdanja. Za naš grad to zaista puno znači, promicanje kulture fokus je našeg grada, a Brač Film Festival svake nam godine donosi kvalitetne i relevantne naslove. Trudimo se konstantno ulagati u kulturu, uređenje kina i ostalih kulturnih prostora grada. Želimo da u prvom redu našim građanima, ali i gostima koji dolaze, kultura bude dostupna. Tako da je podrška cijelom festivalu tu i bit će tu i dalje.

Program je otvorio, a publika popratila gromoglasnim pljeskom, prvi hrvatski dobitnik Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu, film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" redatelja Nebojše Slijepčevića, nakon čega je uslijedila projekcija crnogorske komedije "Živi i zdravi" redatelja Ivana Marinovića, s Goranom Bogdanom, Tihanom Lazović i Goranom Slavićem u glavnim ulogama. 

Nakon filmskih minuta, slavljeničku je atmosferu na pozornici preuzeo splitski glazbenik VOJKO V koji je održao koncert u prepunom kinu.

Od supetarske publike danas očekujem dernek! – rekao je glazbenik prije nastupa, a sudeći po atmosferi, njegovo je očekivanje bilo u potpunosti ispunjeno. 

Brač Film Festival još je jednom potvrdio svoju poziciju prestižnog filmskog događanja koje okuplja istaknute filmaše, a u prilog tome ide i činjenica da će na ovogodišnjem izdanju ponovno ugostiti producenta Grahama Broadbenta koji će već drugu godinu zaredom održati masterclass. 

Također, priliku da čuju iskustvo rada u filmskoj industriji, filmaši će ove godine dobiti i na masterclassu koji će održati poznati hrvatski redatelj Vinko Brešan. 

Festival traje do 10. kolovoza, a očekuje nas pregršt zvučnih domaćih i regionalnih filmova kao je „Sirin,“ crnogorskog redatelja Senada Šahmatovića koji je 2023. bio kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma i mnogi drugi.

Detaljan program dostupan je na web stranici www.bracfilmfestival.hr.

Ne propustite kino pod zvijezdama Supetra, jubilarni, 10. put!