Otvorena izložba Fotokluba Maribor, a večeras gostuju u Foto utorku

Sinoć je  u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena gostujuća izložba ''Različiti pogledi'' članova Fotokluba Maribor. Izložbu su otvorili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split i Branimir Ritonja, predsjednik Fotokluba Maribor. Fotoklub Maribor splitskoj  se publici predstavio s 18 autora i 50 fotografija. Koncept izložbe počiva na autorskim interpretacijama bliske društvene aktualnosti i iskustva izolacije i fizičkog distanciranja uslijed pandemije koronavirusa.

''Važnost fizičkog bivanja, prisutnosti tijela i fizičke blizine odnedavno je spoznalo čitavo društvo. Proglašenjem pandemije COVID-19, vlasti diljem svijeta uvele su manje ili više stroge mjere koje su od ljudi zahtijevale neviđene oblike izolacije. (...) Svakodnevno izvještavanje o rapidnom rastu broja preminulih osoba u nekim mjestima utjeralo je strah u kosti, do te mjere da je zaštita vlastitog tijela od vanjskih utjecaja za mnoge postala primarna briga.'', navodi se u tekstu predgovora izložbi.

Večeras  u 19 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split nastavlja se diskurzivni program Foto utorak, a gosti petog izdanja članovi su Fotokluba Maribor koji će kroz predavanje sažeto predstaviti povijest organiziranog fotoamaterstva u Mariboru. Predavanje će održati Branimir Ritonja, predsjednik udruge.

Prvi amaterski fotografski klub u Mariboru osnovan je 1903. godine pod imenom Društvo ljubitelja fotografije – Touring klub. To je samo desetak godina nakon osnivanja fotografskog društva Linked ring u Londonu, odnosno prvog fotoamaterskog društva u Europi uopće, koji je ujedno označio početak i naglo širenje fotoamaterskog pokreta u Engleskoj i Europi. U to vrijeme u Engleskoj je osnovano 256 klubova fotografa amatera, a drugdje u Europi tada su postojala samo 23 fotografska kluba, među kojima je bio i spomenuti mariborski.

Formalno je pod današnjim imenom Fotoklub Maribor ustanovljen u siječnju 1936. godine, i od tada kontuirano djeluje, izuzevši razdoblje Drugog svjetskog rata, sve do danas. Tijekom tih godina klub je znatno utjecao na razvoj umjetničke fotografije u ovom dijelu Europe i u svijetu, a u njemu je odgojen i djelovao je velik broj eminentnih slovenskih amaterskih i profesionalnih fotografa i fotografskih umjetnika.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ''Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova" , a izložba se može pogledati do 1. lipnja 2022.

FOTO: Vicko Vidan