Otvorena izložba Umberta Giromette i održan 1. Mosorski fotomaraton

Povodom 80-te godišnjice smrti prof. Umberta Giromette, u nedjelju 28. travnja 2019. ispred planinarskog doma „Umberto Girometta“ na Mosoru,Fotoklub Split u suradnji s HPD Mosor otvorio je izložbu fotografija Umberta Giromette, a posjetiteljima je  pružena prilika da otplove u prošlost mosorskih vrleti i dožive planinu kroz Giromettin objektiv te osjete dane kada je planinarenje u Dalmaciji bilo egzotičan sport

Prof. Girometta je pokretač brojnih kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija i zasigurno jedna od najvažnijih figura Splita u prvoj polovici 20. stoljeća. Čovjek iznimne erudicije i rijetko viđenih sposobnosti, suosnivač Fotokluba Split, HPD-a Mosor i HPD-a Biokovo, suosnivač, ravnatelj i kustos Prirodoslovnog muzeja, a pored toga svega i gimnazijski profesor, preminuo je 27. travnja 1939. na  Marjanu.
 
Nakon otvaranja izložbe u 12 h startao je i 1. Mosorski fotomaraton. Teme prema kojima su natjecatelji morali snimiti fotografije redoslijedom kojim su zadane bile su Miris planine, Nebu pod oblake i Čudna šuma.


Ivana Šola pobjednica je 1. Mosorskog fotomaratona, drugoplasirani je Branimir Džaja, a treće mjesto pripalo je Jošku Stipanoviću.

Druženje na Mosoru bila je i prilika za proslavu 108. rođendana Fotokluba Split koji je zaslugom profesora Giromette i  Juraja Božičevića osnovan 26.4.1911. godine i u kontinuitetu djeluje više od stoljeća!


Pobjednici 1. Mosorskog fotomaratona s organizatorima.

Više fotografja pogledajte u GALERIJI.

FOTO: Branimir Džaja, Žana Hrkać i Luka Mladinić