Otvorene prijave za radionicu cijanotipije u Fotoklubu Split

U subotu, 1. listopada, od 11 do 15 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split održat će se radionica cijanotipije pod stručnim vodstvom Anđele Vidić. Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete na info@fotoklubsplit.hr ili u tajništvu udruge (Marmontova 5), cijena radionice je 150,00 kn za odrasle i 100,00 kn za mlađe od 18 godina i članove Fotokluba, svi materijali će biti osigurani.

Je li moguće napraviti sliku bez upotrebe fotoaparata? Možemo li trajno uhvatiti sjenu objekta? Kako napraviti sliku uz pomoć sunčeve svjetlosti? Odgovore na ova pitanja pokušat ćemo dokučiti kroz jednodnevnu radionicu, uz fotografsku tehniku ​​cijanotipije. Ovom radionicom vraćamo se na same početke povijesti fotografije koristeći osnove sunca i svjetla. Sudionici će se upoznati s tehnikom i procesom, kako izraziti svoju kreativnost bez upotrebe digitalnih medija izradom nacrta biljaka i svakodnevnih predmeta na papiru i tekstilu.
Što je cijanotipija? Cijanotipija je alternativni fotografski postupak iz sredine 19. stoljeća, kojim možemo napraviti fotogram u prusko plavim tonovima. Osim za reprodukciju fotografija, kroz povijest se koristio kao metoda kopiranja inženjerskih nacrta i dijagrama (otuda engleski naziv blueprint). Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti varijacija, cijanotipija se često spominje kao prvi proces koji ulazi u svijet alternativnih fotografskih procesa.

Anđela Vidić (1992.) rođena je u Sinju. Diplomirala je na Akademiji Dramske Umjetnosti, smjer Snimanje i Fotografija, a upisuje diplomski studij Primijenjene Umjetnosti na Sveučilištu AKV St. Joost u Nizozemskoj. Razvija svoje samostalne umjetničke projekte putem medija fotografije, keramike i slikarstva, bavi se kustoskim radom i podučava fotografiju. Suosnivač je nezavisne umjetničke platforme LivingRoom koja djeluje u Nizozemskoj.
Radionica je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.