Otvorene su prijave za besplatnu radionicu camere obscure za djecu i mlade u Galeriji Sikirica

Vikend pred nama (subota i nedjelja, 22. i 23. listopada) te vikend nakon toga (subota i nedjelja 29. i 30. listopada) u Galeriji Sikirica održat će se besplatna radionica camere obscure za djecu i mlade. Svaki navedeni termin radionica će trajati od 10 do 14 sati, a tijekom četiri susreta polaznici će proći samostalan proces izrade camere obscure (primitivnog fotoaparata), fotografiranje s camerom obscurom te potom izradu fotografskih negativa te skeniranje istih kako bi se dobili pozitivi.

Riječ je o iznimno zanimljivoj i zabavnoj fotografskoj tehnici koju bez poteškoća mogu savladati svi. Camera obscura (lat. zamračena prostorija) prvi je primitivni fotoaparat iz kojeg se kasnije razvila moderna i suvremena fotografija koja je danas sastavni dio naših života. Iako je ogromna razlika između suvremenih, tehnički sve naprednijih i preciznijih fotoaparata i stoljećima stare camere obscure, nerijetko zaboravljana ili nepoznata činjenica jest da i današnja foto tehnologija funkcionira na istom principu rada.

Radionicu će voditi nagrađivana fotografkinja i predsjednica udruge Fotoklub Split, Maja Prgomet, koja je osposobljena od strane Hrvatskog fotosaveza za izvođenje ovog tipa radionica. Uz Maju Prgomet, kao asistent voditeljice radionica s djecom će raditi i Milan Šabić, također nagrađivani i hvaljeni mladi fotograf iz Splita.