Otvorene su prijave za novu programsku liniju projekta “Dan po dan - mladi u kulturi online”

 

Otvorene su prijave za novu programsku liniju projekta “Dan po dan - mladi u kulturi online”, kojeg provodi Platforma Doma mladih s partnerom Multimedijalnim kulturnim centrom, S.A.I.N.T. dan.

 

S.A.I.N.T. (Science, Art, Industry, Nature & Technology) je program koji za cilj ima upoznati mlade sa suvremenim: formama, praksama i alatima postmodernog novomedijskog inovativnog stvaralaštva u svrhu inkubacije razvoja novih kreativnih industrija. Program je dizajniran da popularizira nove kreativne industrije i njene vrijednosti, nove digitalne i zelene tehnologije te ekološku osviještenost.

 

Sadržaj programa obuhvaća mnoštvo praktičnih aktivnosti, prilagođenih potpunim početnicima, na kojem svatko na lako razumljiv način može usvojiti nova znanja i vještine. Počevši od interaktivnog uvoda u postmoderne novomedijske kulturne, umjetničke i znanstvene prakse te vezane filozofije, dizajna vlastitog znanstveno-umjetničkog laboratorija, preko eksperimentalne elektronike i digitalne umjetnosti, novih materijala, biohakiranja i biološke umjetnosti do umjetne inteligencije u stvaralaštvu, polaznici će uroniti u svijet najsuvremenije sadašnjosti.

Nakon višednevne edukacije, koristeći usvojene vještine, će tijekom zadnjih dana programa moći osloboditi vlastitu kreativnost - pod vodstvom mentora osmisliti i razraditi koncepte vlastitih kreativnih projektnih ideja.

S.A.I.N.T. dan programska linija će se održati u trajanju od ukupno 7 dana kroz mjesece veljaču i ožujak, a planirano trajanje svake radionice je 2 sata.

Radionice će se sastojati od isprepletenih kratkih predavanja te praktičnih primijenjenih vježbi i eksperimentiranja. Pri realizaciji radionice biološke umjetnosti koristit će se i uradi-sam eksperimentalni set (dizajniran i pripremljen od strane voditelja).

 

Program i vremenski plan provedbe radionica:

05. 02. / DAN 1: Interaktivno uvodno predavanje

- upoznavanje; uvod u postmoderno novomedijsko stvaralaštvo u kulturi, znanosti i umjetnosti; uvod u maker i uradi-sam kulturu; kako izraditi vlastiti laboratorij za science+art eksperimentitanje

06. 02. / DAN 2: BioArt, Biohakiranje, Tehnobiologija i organski materijali u umjetnosti

-uvod u biološku umjetnost, kulturu i filozofiju biohakiranja; uradi-sam

eksperimentiranje – ferementacija i biomaterijali iz kuhinje; tehnobiološki i organski pristup u umjetnosti

12. 02. / DAN 3: Uradi-sam Eksperimentalna elektronika i uvod u Arduino

- uvod u eksperimentalnu elektroniku, mikrokontrolere, interaktivne sustave; spajanje računala i fizičkog okoliša; uradi-sam eksperimentiranje s virtualnim Arduino mikroračunalom

13. 02. / DAN 4: Digitalna AV umjetnost - generativni dizajn

- uvod u audio/vizualnu digitalnu umjetnost; generativnu umjetnost, A/V performans; video mapiranje; uz eksperimentiranje s VJ alatima i kreativnim kodiranjem

19. Veljače / DAN 5: Umjetna inteligencija u umjetnosti (kroz oko stroja)

- uvod u umjetnu inteligenciju i njeno korištenje u umjetnosti, uz praktičan rad - eksperimentiranje s alatom za strojno učenje RunwayML

20. Veljače / DAN 6: Konceptualna umjetnost i projektno razmišljanje (od ideje do realizacije)

- uvod u konceptualnu umjetnost i plansko razmišljanje; upoznavanje s metodama i praksama projektnog dizajna u produkciji inovatinog stvaralaštva; razvoj vlastitih ideja pod mentorstvom

05. Ožujka / DAN 7 - S.A.I.N.T. caffe: Showcase rezultata / okrugli stol
 

Radionice će voditi biotehnolog, postmoderni umjetnik i inovator Gjino Šutić, video montažerka, novomedijska umjetnica i kreativni tehnolog Tanja Minarik i student računarstva i računalni hobist Jakov Jakovac.

 

Projekt “Dan po dan - mladi u kulturi online” je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija iz državnog proračuna RH.

Sve radionice su besplatne i u potpunosti se izvode online putem Zoom platforme, a namijenjene su mladima do 25 godina. Broj sudionika je ograničen, a prijave su obavezne, stoga se ne zaboravite prijaviti i rezervirati svoje mjesto na vrijeme putem obarasca na LINKU.