Otvorenje 21. izložbe planinarske fotografije

Otvaranje 21. izložbe planinarske fotografije održat će se u utorak 16. studenog. 2021. u 19 sati u u Galeriji Muzeja grada Splita, Dioklecijanova 2.
HPD "Mosor" organizirao je  međunarodni fotografski natječaj „Spajanje s duhom prirode“ koji je bio otvoren za sve profesionalne i amaterske fotografe, a stručni žiri u sastavu Dalibor Prančević (prof. povijesti umjetnosti), Valentino Bilić Prcić (fotograf), Dražan Mimica (planinar, speleolog i višestruko nagrađivani fotograf) i Antonio Miše (fotograf) izabrao je 50 fotografija svrstanih u šest kategorija od 28 autora. Na natječaju je sudjelovalo 120 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Italije s ukupno 1051 fotografijom.

„Na ovoj izložbi vidjet ćete najbolje fotografije iz različitih kategorija, a zajednička im je tema veličanstvena priroda. Svaka prikazana fotografija pjesma je vizualne umjetnosti ili bezvremena priča čovjekovog postojanja. Kontemplacija o prolaznosti: lepet krila ptice, trag srne, davna obitelj gorštaka ispred planinske kolibe – onako iskreni, jedinstveni i svoji… Fascinacija onim što je vidjelo i zabilježilo umjetnikovo oko: trenutak uhvaćen u vječnosti, u nemiru zraka, svjetlosti i vode, trenutak spajanja s duhom prirode, bio to kamen, životinja ili čovjek. Čovjek kao slučajan prolaznik ili junak. A planina kao veličanstvena kulisa postojanosti, veličine, mira i samoće… Uživajmo u ovim nadahnutim fotografijama kroz objektive umjetničkih fotografa na 21. tradicionalnoj međunarodnoj izložbi planinarske fotografije Foto sekcije HPD-a „Mosor“. 
                                                                                                                                                               Maja Prizmić, kustosica