Otvoreno dvadeseto izdanje Splitskog filmskog festivala

Filmom Nasilje/Violencia kolumbijskog redatelja Jorgea Forera sinoć je u kinu Central otvoreno dvadeseto izdanje Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma. Uoči projekcije, Jorge Forero videoporukom na hrvatskom i engleskom jeziku obratio se nazočnima te izrazio posebno zadovoljstvo što je Splitski filmski festival otvoren baš njegovim dugometražnim prvijencem.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, redatelj Hrvoje Hribar tu kulturnu manifestaciju nazvao je „najstarijim, najdužim, najluđim, najtvrdokornijijm i najneobičnijim festivalom kojem u Hrvatskoj nema premca“.

- Da Splitski filmski festival nije krenuo prije dvadeset godina, tko zna što bi bilo poslije njega. Bio je poticaj i uzor svemu što se na toj preobilnoj festivalskoj sceni izdogađalo u tih dvadeset godina – kazao je Hribar.

 Današnji program (nedjelja, 13. rujna) počinje u 16.45 sati u kinu Karaman filmom Christiana Braada Thomsena FASSBINDER-LJUBAV BEZ ZAHTJEVA. U 18.45. bit će prikazan VLOG Bruna Pavića, a u 20.45 u konkurenciji dugometražnog filma, gledatelji će imati prilike vidjeti film Stine Werenfels DORA ILI SEKSUALNE NEUROZE NAŠIH RODITELJA.

U Kinoteci Zlatna vrata s početkom u 19.00 bit će prikazani filmovi iz konkurencije kratkometražnog filma. U 21.00 sat kreće Program afričkog filma sa Međunarodnog Zanzibar film festivala.