Ovogodišnje izdanje Foto utorka u Fotoklubu Split zatvara se gostovanjem Maje Maljković Zelalije

Ovogodišnje izdanje Foto utorka u Fotoklubu Split zatvara se gostovanjem Maje Maljković Zelalije, koja će u utorak, 6. prosinca u 19:30 sati, u Galeriji fotografije održati predavanje ‘’Fotografi(ja) u Trogiru’’. Predavanje je temeljeno na istoimenoj knjizi objavljenoj u studenom u izdanju Muzeja grada Trogira, a posjetiteljima donosi odgovor na pitanje "Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine?". 

Poput knjige, i predavanje će biti podijeljeno u dva dijela - prvi dio donosi odgovor na pitanje "Tko je ovjekovječio Trogir od 1850. do 1950. godine?", prikazuje fotografsku povijest Trogira kronološki predstavljajući domaće i strane autore koji su snimali grad i njegove motive. 

Drugi dio predavanja otkriva tko je ovjekovječio Trogirane – prikazuje obiteljske portrete, s naglaskom na one snimljene u fotografskim atelijerima, koji se čuvaju kako u Muzeju grada Trogira tako i u privatnim obiteljskim albumima i arhivima – portrete prikupljene i digitalizirane u okviru akcije "Vanka okvira! Neka trogirski svit vidi svita!". Kakva je to akcija bila? Tko je Trogiranima bio omiljeni fotograf? Jeste li znali da i Trogir čuva portet Anonimnog/Nepoznatog majstora koji je na poleđini tiskao ukrasnu vinjetu s puttom i fotoaparatom na vrhu biljnog ornamenta? Koga je na fotografijama skrivao tajnoviti Srećko Wirk?... tek su neka pitanja na koja odgovore donosi drugi dio predavanja.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.