Palac gore za jazz u Splitu

Definitivno jedan od najzanimljivijih koncerata na popisu Splitskog ljeta jest Sinan Alimanović International Jazz Trio. Puna 2 i po sata dobrog jazza okupirala su Meštrovićeve Crikvine u ponedjeljak, 13. kolovoza s početkom u 21h. Moćna trojka dala si je truda, no čini se da se isto ne može reći za prisutne. Publika je kvantitativno zakazala. Skoro cijeli zadnji dio atrija bio je prazan, a komotno se moglo naći praznih sjedalica među rijetko popunjenim redovima. Sve u svemu, čini se da količina i nije toliko bitna. Postojeća je publika s koncentracijom pratila svaku solažu na koju je uredno odgovarala pljeskom i smijehom na komentare jednog od članova trija.

Ugodnoj i opuštenoj atmosferi pridonijela su sva tri člana sastava - Sinan Alimanović na klaviru, Dinko Šimunović na kontrabasu te Petar Peco Petej na bubnjevima. Zvučali su kao neiscrpan izvor energije jazza, osobito četverominutni solo Pece Peteja koji je disgresijom pozdravio svog oca: ,, Velika mi je čast biti ovdje pred Vama, građanima grada Splita i svima koji se tako osjećate. Kao mali, asistirao sam na Splitskom ljetu na operi Aida. Moj je otac tada kao solo pjevač imao značajnu ulogu u operi i uvijek sam im se divio, htio sam jednog dana i ja stajati pred ljudima kao večeras. Zato ga ovom prigodom pozdravljam. I nadam se da nas on gleda sada negdje od gore, s neba.''

Na programu su se našli razni autori - Miles Davis, Duke Ellington, Alimanovićeve obrade tradicionalnih pjesama, Johnny Green i mnogi drugi. Neočekivano, koncert je uveličao jedan od velikih solo pjevača, specifičnog i hrapavog glasa, Elmedin Balalić.

Već nakon drugog bisa, bilo je jasno da publiku nisu ostavili praznih ruku, te da su vrhunski pokazali svoju improvizaciju, rad, trud i, najbitnije, uživljenost u ono što rade. Zato su za sam kraj imali spremnog asa u rukavu. Evergreen i klišej pjesma Wonderful World Louisa Armstronga u obradi ovog jazz trija nije mogla biti bolje pogođena kao i sam vokal Elmedina Balalića.

Fotogaleriju pogledajte na našoj facebook stranici.