Palestinski film "200 metara" pobjednik rasprodanog FMFS-a

Nakon deset dana u potpunosti rasprodanih projekcija na 14. Festivalu mediteranskog filma Split, sinoć su u ljetnom kinu "Bačvice" proglašeni pobjednici po izboru publike i žirija.

Palestinski film "200 metara" iza kojeg stoji redatelj Ameen Nayfeh, prema glasovima publike, pobjednik je 14. FMFS-a.

Žiri u sastavu Matea Milić (producentica Animafesta), Inja Korač (producentica i selektorica) te Rino Barbir (redatelj) odabrali su najbolje filmove iz programa "Ješke" u kojem se prikazuju hrvatski kratkometražni filmovi.

"Udicu" festivala za najbolju "Ješku" i novčanu nagradu u iznosu od 14 000 kuna dodijeli su animiranom filmu "Sve te senzacije u mom trbuhu" redatelja Marka Dješke.
- Drago mi je zbog nagrade posebno iz razloga što se film nalazio u konkurenciji s izvrsnim kratkim igranim filmovima. Rijetko očekujem nagrade, pa me ova poprilično iznenadila. Mislim da ovakav izbor žirija daje veliku važnost i temi transrodnosti kojom se bavi ovaj animirani dokumentarac, ali i problematiziranju predrasuda u ovoj zemlji - rekao je Dješka.

Nagradu za najbolji scenarij u iznosu od 5000 kuna dodijelili su filmu "Angina Pectoris" u kojem Filip Mojzeš potpisuje režiju i scenarij, a posebna priznanja žirija pripala su Sari Grgurić za film u "U šumi" i Pauli Skelin za "Breed".

Najbolja "Ješka" po izboru publike je film "Glasovna poruka", kojeg je režirao Josip Sunko, kojem je pripalo 7000 kuna. Najveću ocjenu publike u međunarodnoj konkurenciji i novčanu nagradu od 1000 eura dobio je Serhat Karaaslan za francusko-turski film "The Criminals".

- Unatoč manjem kapacitetu i nikad kraćem radnom vremenu FMFS ni ove godine nije izgubio ni na atmosferi ni na kvaliteti. Publika je gledala filmove, video razgovore s redateljima i družila se poštujući sve epidemiološke mjere. Moramo se zahvaliti svim partnerima, pokroviteljima, medijima, kolegama, volonterima i naravno publici, svi zajedno smo pokazali kako se događanja mogu održavati i kako nam je kultura generalno, potrebnija nego ikad. Iduće godine nadamo se povratku na staro normalno - kazao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

Najavio je da se filmsko ljeto diljem Dalmacije nastavlja već danas.
- Naša ljetna kina diljem Dalmacije otvorila su već svoja vrata, a sada počinje i program naše ljetne turneje. Dio filmova FMFS-a putovat će po kinima i imati reprize, pa pozivam sve da naše programe nastave pratiti na stranicama Kina Mediteran i da nam se pridruže u kinima i mimo festivala. Podrška publike zaista nam je od neopisive važnosti u našem radu i bitna za budućnost i opstanak kina - poručio je Munitić.

Repriza svih pobjedničkih filmova održat će se u utorak 29. lipnja u ljetnom kinu Bačvice u 21:30 sati, što će biti i posljednja prilika za pogledati palestinski "200 metara" jer se film neće naći u redovnoj kino distribuciji.


NAGRADE PUBLIKE
Najbolji dugometražni film: 200 metara (Palestina)
Najbolja "Ješka" (kratki hrvatski film): Glasovna poruka / nagrada 7000 kuna
Najbolji međunarodni kratki film: The Criminals (Francuska/Turska) / nagrada 1000 eura

NAGRADE ŽIRIJA ZA PROGRAM JEŠKE (KRATKI HRV. FILM)
Najbolji film: Sve te senzacije u mom trbuhu / nagrada 14000 kuna
Najbolji scenarij: Angina Pectoris / nagrada 5000 kuna
Posebna priznanja: U šumi, Breed


FOTO: Maja Prgomet