Paralelni svjetovi Mira Gavrana premijerno u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, na velikoj sceni Kazališta, u petak 30. studenog s početkom u 20 sati, izvesti dramu Paralelni svjetovi Mira Gavrana. Predstava se igra u režiji Gorana Golovka i dramaturškoj obradi Jasena Boke, a uloge tumače Trpimir Jurkić, Nives Ivanković, Arijana Čulina, Elvis Bošnjak, Tajana Jovanović, Anastasija Jankovska, Zorana Kačić Čatipović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Goran Marković, Pere Eranović i Andrijana Vicković.

Paralelni svjetovi, drama našeg najpopularnijeg i najizvođenijeg dramatičara Mira Gavrana, priča je o ljudima koji prolaze kroz krizu srednjih godina i intimne turbulencije koje to iskustvo nosi. Adam, sveučilišni profesor ekonomije, s dijagnozom disocijativne fuge (poremećaja kod kojeg bolesnici zaborave prethodni i nastavljaju živjeti neki sasvim novi život) bježi od obitelji i posla te luta Hrvatskom živeći neki svoj paralelni svijet. Kako je taj svijet za njega bolji, pošteniji i iskreniji od onog iz kojeg je pobjegao, odbija se vratiti u sigurnost onog starog, sigurnog i poznatog svijeta.

Miro Gavran jedan je od najplodnijih a svakako najizvođeniji hrvatski dramski autor čije se predstave igraju na pozornicama širom svijeta. Paralelni svjetovi njegov su 37. dramski tekst, a za razliku od ostalih drama iz njegova opusa, donose nam velik broj, čitavu galeriju likova vezanih za Adama središnji lik drame. Glavna dramaturška intervencija u Gavranov dramski tekst koji je bio praizveden u osječkom HNK 2010, odmak je od linearnosti priče i poigravanje s paralelizmom iz naslova drame, kaže dramaturg predstave Jasen Boko. Naime, sve što se događa na sceni ne ide više kronološkim tijekom, linearno, nego postoji paralelno i događa se istovremeno, pa dijakroniju zamjenjuje sinkronija. Druga bitna dramaturška intervencija odnosi se na pjesme splitske rock grupe Metak, inkorporirane u predstavu. Tekstovi tih pjesama, čiji je autor Momčilo Popadić, vizionarski  govore upravo o recentnoj društvenoj krizi i neriješenom identitetu pojedinca u njemu. Tekstovi nastali prije gotovo četrdeset godina skladno se uklapaju u svijet Gavranovih karaktera, jer suvremeni svijet potrošačkog društva i oni koji ga napučuju proživljavaju upravo ono o čemu pjesme govore. Žive u tetrapaku, ludnici, permanentnoj panici, provode život u čekanju onoga što ne dolazi, svi oni “žive život kao frazu, žive život u prolazu“ i “jedno rade da bi drugo bili“. U takvom lažnom “sterilnom svijetu bez zraka“  žive junaci Paralelnih svjetova, primajući u “tetrapaku“ i mlaku ljubav i sve ostale emocije. „Gavranova drama, kao i naša predstava, ne nudi gotova rješenja za napuštanje licemjernog života u laži koji rađa isključivo frustraciju, ali ukazuje da svjetlo na kraju tunela može postojati – ako postoji dovoljno snažan i odlučan pojedinac spreman na beskompromisnu potragu i radikalnu promjenu“ zaključuje Boko.

Osim spomenutih redatelja Gorana Golovka i dramaturga Jasena Boke autorski tim predstave čine još i: scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković, skladatelj Mirko Krstičević, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Marko Mandić.

 

Nakon premijere u petak 30. studenog sljedeće izvedbe Paralelnih svjetova na programu su 1, 12, 19. i 20. prosinca.