Petak na FMFS-u: Kraljica komedije, francuska triler-drama i egzotika Kostarike

Pretposljednji dan jubilarnog 15. Festivala mediteranskog filma Split kreće već u 17 sati u Kinoteci Zlatna vrata gdje se u sklopu programa "mali meDITEran" prikazuje švedski film "Kraljica komedije" prilagođen svima iznad 9 godina. Dovoljna preporuka za ovaj film je da stiže s Berlinalea gdje je nagrađen Kristalnim medvjedom za najbolji u programu Generation Kplus.

"Klimanje" redateljice Paule Skelin posljednji je kandidat među kratkim hrvatskim filmovima koji se u programu "Ješke" bore za nagrade, između ostalog i za 15 tisuća kuna koju će dodijeliti stručni žiri. Film se prikazuje u Ljetnom kinu Bačvice uoči dugometražne premijere francuskog filma "Puno radno vrijeme" koji stiže iz Venecije. Redatelj Eric Gravel je snimanju drame o samohranoj majci koja se bori za bolji život pristupio kao snimanju trilera, time dodatno angažirajući gledatelja i stvarajući napetost koja ne popušta do zadnje sekunde filma.

U FMFS kinu u sklopu Tvrđave Gripe prava poslastica iz Latinske Amerike. Film "Clara Sola" premijeru je imao u Cannesu, a impresivna izvedba Wendy Chinchille Araya u glavnoj ulozi nosi ovu snažnu dramu smještenu u egzotični krajolik zelene Kostarike.

Sinoćnji film s Bačvica, napeti psihološki triler "America Latina" reprizu ima u Kinoteci Zlatna vrata, a ljubitelji kratkog filma na svoje će doći i u besplatnom kinu na platou ispred Doma mladih. Večeras gostuje beogradski festival Slobodna Zona koji na FMFS-u stiže sa svojim kratkometražnim programom filmova mladih.