Peti FMFS - i to nije sve!

Oaza dobrih izlazaka i izvrsnog programa, zvana i Festival mediteranskog filma Split, koja se već pet godina ukazuje u Splitu na tjedan dana svake godine, sinoć je u prepunom ljetnom kinu Bačvice došla do velikog finala.

Prije posljednje projekcije za ovu godinu, one talijanskog filma "Kopno", dodjeljene su i nagrade i to za najbolji kratkometražni film iz međunarodne konkurencije, najbolji kratkometražni film iz programa "Ješke" i glavna nagrada Festivala, "Udica" za najbolji dugometražni film prikazan u konkurenciji na Festivalu.

Među kratkometražnim filmovima iz međunarodne konkurencije, najboljim je jednoglasno proglašen "I've Come and I'm Gone", turskog redatelja Metina Akdemira, dok je u programu "Ješke" također jednoglasno najbolji bio uradak Igora Šeregija "Životinjsko carstvo". Posebno priznanje žirija u istoj kategoriji su dobili Zdenko Bašić i Manuel Šumberac za film "Vesla".

Glavnu nagradu žirija koji su činili njemački producent Klaus Maeck, naša nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak i povjesničar filma Daniel Rafaelić dobio je film egipatskog redatelja Mohameda Diaba "Kairo 678".

- Ovo je jedan od rijetkih filmova koji nas je zaokupio od početka pa do samog kraja, posebno kroz različite preokrete, igrajući se s kronologijom događaja, pričajući priču iz različitih kutova, nikad dosadno. Priča je to o tri žene s potpuno različitim životima, priča o ženama u Egiptu općenito koje se svaki dan susreću s nasiljem, nemoćne da se izraze ili nešto promijene. Filmovi imaju moć promicanja svijesti o ovakvim društvenim dilemama i to čine na takav topao i osjećajan način da ih se treba cijeniti i promovirati. Nadamo se da će ova nagrada podržati ovaj, za Egipat radikalan i važan film. Zanimljivo je da nismo ništa znali o filmu kada smo ga gledali, bili smo uvjereni da je redatelj žena. Nije bila. Hvala, Mohamed Diab što podržavate žene u svojoj zemlji na tako suptilan način - pojasnio je odabir žirija Klaus Maeck sinoć pri proglašenju pobjednika.

Posebno priznanje istog žirija dobio je libanonski film "A gdje sada?" redateljice Nadine Labaki.

Nakon odgledanog dirljivog talijanskog filma "Kopno", dodatno dirnuti činjenicom da je još jedan FMFS gotov, posjetitelji su se okrenuli novim događanjima koja će se tek pratiti, a pomogla im je DJ ekipa koja je na posljednjoj festivalskoj fešti puštala naizmjence hrvatske i irske glazbene hitove i napravila glazbeni dvoboj bez pobjednika kao idealan uvod u današnju utakmicu na Europskom prvenstvu Slavlje do ranih jutarnjih sati u kinu koje više nije moglo primiti ni jedne duše dalo nam je razloga da s još većim nestrpljenjem čekamo šesti FMFS za godinu dana.

Splitskoj priči Festivala mediteranskog filma tu je kraj za ovu godinu, ali izvanredan projekt organizatora Festivala naziva "Kino Mediteran", produžit će ga još malo u gradovima u Dalmaciji. Makarska, Imotski, Vrgorac, Sinj, Bol, Stari Grad, Hvar, Vis, Komiža, Blato i Korčula svaki u po tri dana dobit će tri dugometražna filma iz ovogodišnjeg festivalskog programa, a FMFS će posjetiti i Zagreb i u kinu Europa zagrebačkoj publici prikazati također tri projekcije iz ovogodišnjeg programa.

Nakon cijelog tjedna, brojnih festivalskih događanja, zabava do ranih jutarnjih sati i neviđenog odaziva splitske publike, neizbježno je zaključiti da je Split dobio festival na kojem mu već sada mogu pozavidjeti brojni gradovi u regiji. Mi mu želimo da iduće jubilarno izdanje dočekamo s mnoštvom izvrsnih filmova, dobrih druženja i puno dobre zabave iza sebe!


Tagirajte se na fotogaleriji na Facebooku ;-)