PHOTO TALK: Tanja Deman

17. PHOTO TALK održat će se 8.ožujka 2018. u 19 h, a Fotoklub Split organizira ga u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split. Gošća 17. PHOTO TALKa je umjetnica Tanja Deman koja će uz stručno vodstvo predstaviti svoju izložbu Potopljeni vrtovi / Sunken Garden koja je postavljena u Galeriji MKC-a.

'Potopljeni vrtovi' su nova serija fotografija nastala tijekom 2017. godine u produkciji Archisle – The Jersey Contemporary Photography Programme, koji je Deman nagradio sa International Photographer in Residence Programme.
Odrastajući u Splitu, u gradu luci, koji je nedavno postao turistička meka, Deman je 2015. god. usmjerila kameru u potrazi za skrivenim i manje dostupnim krajolicima: morskim dnom i nepristupačnim obalama Jadranskog mora, pri čemu je nastala serija 'Saltwater'.

Serija 'Potopljeni vrtovi' predstavlja nastavak ovog fotografskog proučavanja podmorja, no u sasvim drugačijem kontekstu Atlantika. Kroz tišinu fotografije serija promatra skrivene ritmove podvodnih krajolika. Nastaje u vodama otoka Jersey, čije su obale obilježene 13 metarskom razlikom između plime i oseke i snažnim morskim strujama. Radovi nastaju u dinamičkom pojasu plime i oseke bilježeći morfološke formacije podmorja; hridi koje prodiru u morske dubine; prijenos i lom svjetla; no ponajviše začudne podvodne vrtove.
U samom pristupu, fotografije Tanje Deman odstupaju od turističke i prirodoslovne fotografije tj. reprezentacije podmorja koje su nam dostupne kroz medij TV-a, interneta i turističkih brošura, te daju novi uvid u ovaj fragilan skriveni svijet.

Biografija:
Tanja Deman radi u mediju fotografije, fotokolaža, videa i instalacija u javnom prostoru. Rođena je u Splitu, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na rezidencijalnom boravku u Nirox Fondation u Johannesburgu, KulturKontakt Austria u Beču, Archisle na Jerseyu, Atelierhaus Salzamt u Linzu, Kunstlerhaus Saarbrucken i Oberfalzer Kunstlerhaus u Njemačkoj i na studijskom boravku na Indiana University of Pennsylvania u SAD-u.
Njezini radovi su izloženi na velikom broju izložbi, između ostalog u Muzeju suvremene ujmetnosti, Zagreb / 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture / Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka / Kunstmuseum Bonn / The Central House of Artists, Moskva / MUNTREF Centro de Arte Contemporáneo, Buenos Aires / Museo Revoltella, Trst / Museum of African Design, Johannesburg / TENT, Rotterdam / Unseen, Amsterdam / Reflex Galerie, Amsterdam / International Film Festival Rotterdam. I na video i filmskim festivalima, uključujući Videonale 14 / Kassel Documentary Film and Video Festival / Videoex Zurich i Video Dumbo u Eyebeam, New York. U 2015. godini Tanja Deman je ostvarila fotografsku instalaciju u javnom prostoru pod nazivom 'Sommerfreuden' na Ringturm tornju na obali Dunava u centru Beča.
Dobitnica je Archisle International Photographer in Residence Award, Jersey; nagrade publike na T-HT nagrada@msu.hr izložbi; nagrade Novi fragmenti 5.
Njezini radovi nalaze se u javnim zbirkama, između ostalog: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kunstcollectie AMC u Amsterdamu, Erste kolekcije u Zagrebu, Nirox Fondation u Johannesburgu, Société Jersiaise na Jersey, UK, kolekcije Wiener Städtische Versicherungsverein u Beču i Museum Collection Ria & Lex Daniels u Gemeentemuseum Den Haag.
http://www.tanja-deman.com/Sunken-Garden

17. PHOTO TALK otvoren je za sve zainteresirane.