Platforma "Culture Hub Croatia" objavila je javni poziv za kreativne ilustracije na temu "budućnost obalnih gradova Mediterana i njihovih stanovnika"

Platforma "Culture Hub Croatia" objavila je javni poziv za kreativne ilustracije na temu "budućnost obalnih gradova Mediterana i njihovih stanovnika". Natječaj je otvoren za ilustratore i ilustratorice iz RH, a najbolje ilustracije bit će nagrađene s 1.000 kn.

Klimatske promjene nisu sutra nego danas, razina mora se podiže, polako, ali sigurno. Gradovi koji su prije bili poplavljeni turistima, sada su doslovno preplavljeni, a napuštaju ih čak i njihovi stanovnici...

Jesmo li civilizacijski spremni na potencijalne katastrofe klimatskih promjena? Možemo li se prilagoditi i spasiti obalne gradove ili će se oni zauvijek izgubiti u moru? Kako će izgledati svakodnevni život? Možemo li zamisliti mapu svijeta bez destinacija poput Splita, Venecije, Barcelone? Bez kulture obalnih gradova, njihove baštine, turističkih oaza? Je li turizam opcija u svijetu klimatskih promjena? Što će biti s domaćim stanovništvom Mediterana?

 

U potrazi smo za vašim idejama i prihvaćamo sve scenarije. Osmislite ilustraciju i pošaljite nam je na e-mail uz naslov rada, kratki opis i kratku biografiju (max. dvije kartice teksta): info@culturehubcroatia.hr najkasnije do 17. studenog s naznakom "poziv za ilustratore".

Najbolje ilustracije nagrađujemo s 1.000 kn. Radovi i njihovi autori bit će promovirani na lokalnom i međunarodnom nivou.

Svaki autor ima pravo poslati samo jedno rješenje. Poželjno je da dimenzije rada budu formata A3 (pdf i jpg). Za sva dodatna pitanja obratite nam se na mail.

Javni poziv dio je projekta Playful Futures - Znanstvenofantastična online LARP etnografija za mediteranske obalne zajednice, a koji se provodi od rujna 2022. do svibnja 2023. godine i na kojem je CHC partner uz Edgeryders OÜ i Tehno-antropološki laboratorij (TANTLab) - Sveučilište u AAlborgu.

 

O projektu:

LARPs (Live Action Role Play) su igre u kojima igrači fizički prikazuju svoje likove, i komuniciraju s drugim likovima kao da nastanjuju svijet u kojem žive njihovi likovi. Online LARP-ovi su LARP-ovi koji se igraju putem računalnih mreža, poput Interneta. Oni uključuju sve komponente fizičkih LARP-ova osim fizičke prisutnosti. Njihova popularnost je porasla tijekom godina pandemije.

Korištenje online LARP-ova kao metodologije participativnog istraživanja zajedno s digitalnom etnografijom je inovativna metoda koja može postati presedan za novu primjenu interaktivnog, razigranog načina sudjelovanja građana u znanosti. Playful futures projekt potiče sudionike na propitivanje ekonomskih temelja društva. Cilj projekta je testirati potencijal online LARP-ova da povećaju sposobnost građana da zamisle svoje živote u ekonomijama i društvima radikalno drugačijima od našeg. Ovo je korisno u rješavanju problema kao što su klimatske promjene i podizanje razine mora, koje zahtijevaju značajne napore da bi postale mjerljive. Ova se metodologija uspješno može primjeniti na mlade odrasle osobe, koje često imaju ograničen pristup formalnim procesima donošenja odluka.