Počinje odbroavanje do xSTatic festivala - Gripe postaju epicentar urbane kulture!

Prva subota u listopadu, 01.10.2022., rezervirana je za deveto izdanje xSTatic festivala. Graffiti art, skateboarding (skate park Kolo), allstyle battles (udruga Underground Society), street basket (Unisport ST), stand-up komediju (SplickaScena), radijski live program (KLFM) i večernji koncert okosnica su ovogodišnjeg xSTatica, jedinog splitskog festivala koji promiče sve pozitivne aspekte urbane kulture. Gripe i Koteks i ove godine postaju urbani epicentar.

Street-art i graffiti umjetnici unijet će dašak šarenila na gradske površine svojim autorskim radovima. Deveto izdanje xSTatic festivala će ujedno biti i najbrojnije umjetnicima - ugostit će 42 domaća i 20 međunarodnih graffiti writera!

Ove godine imamo 60+ graffiti i street-art umjetnika iz cijelog svijeta: USA, Brazila, Kolumbije, Malezije, Švicarske, Njemačke, Slovenije, BiH i naravno, Hrvatske, s posebnim naglaskom na splitsku graffiti scenu. Sudjeluje i Tea Jurišić, poznata street art umjetnica koja surađuje s brandovima i klijentima poput Pipija.

Graffiti writeri kreću s crtanjem tokom jutra čime otvaraju cjelodnevni program festivala koji se nastavlja popodnevnim natjecanjima. SK Kolo organizira skate natjecanje, u kojem će natjecatelji odmjeriti snage i vještine ‘jedan na jedan’ po uzoru na Game of skate. Slijedi natjecanje u uličnoj košarci, a nakon basketa kreće plesno natjecanje "Allstyle battles 1vs1". Natjecateljski dio programa završava proglašenjem pobjednika u svim kategorijama.

Osim natjecateljskog dijela, SK Kolo organizira radionice za djecu, za barber kutak zaduženi su momci iz Mankaza, a gastro dio bit će obogaćen i posebnim, festivalskim craft pivama.

Festival se nastavlja zabavom u večernjem programu. Splićane i njihove goste nasmijat će stand-up komičari "SplickeScene”, a rasplesati splitski hip-hop glazbenici Hram, Frenkie, Tibor, Noti Limun i Edo Maajka. Posebno nam je drago najaviti i nastupe mladih neafirmiranih glazbenika, kao i beat boxera.

Cjelodnevni program xSTatica glazbenom će kulisom pratiti radio KLFM koji će preseliti svoj studio na Gripe odakle će izvještavati s terena, emitirati emisije i pružiti cjelodnevnu električnu glazbenu kulisu festivalu.

Podsjetimo kako je xSTatic već od svog prvog izdanja 2009. godine postao kultni festival  koji slavi različite aspekte urbane kulture i promiče afirmativne poruke i vrijednosti, osobito prema mladima, što je prepoznao Grad Split koji organizacijski stoji iza jedinog gradskog festivala ovakvog tipa.

Ulaz na sav festivalski program je besplatan i svi ste pozvani!