Pogledajte Kanale vječnosti u Fotoklubu Split

Sinoć je u  Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena izložba mladog švicarskog fotografa hrvatski korijena, Aleksandra Radića.

Posjetiteljima su se obratile Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split i Ana Vukas Belas, kustosica izložbe. Autor nažalost nije mogao bit na otvaranju, ali će zadnjeg dana izložbe održati PHOTO TALK gdje će predstaviti svoj rad.
Ciklus fotografija pod nazivom ”Kanali vječnosti” nastao je za vrijeme autorova posjeta Splitu, a simbolično je da se upravo jednom splitskom temom po prvi put predstavlja hrvatskoj i splitskoj publici.

Kako u predgovoru izložbi isitče kustosica Ana Vukas Belas:
”Inspiraciju za nastanak priloženih fotografija umjetnik je našao upravo u vizurama grada Splita, točnije Dioklecijanovoj palači tijekom svog boravka ovdje. Sama palača za njega je motiv vječnosti i postojanosti, koja prkosi vremenu i ljudima. (…) Ciklus crno – bijelih fotografija noćnog neba nad Splitom i ulicama Dioklecijanove palače, uvlači nas u promišljanja što se to sve nad nama događa, dok zaokupljeni ovozemaljskim zbivanjima jurimo kroz život, a tako malo vremena pritom posvećujemo onome što nas okružuje. Poigravajući se s jedinstvenom arhitekturom palače umjetnik nam iz svoje perspektive nadahnut venecijanskim kanalima pokušava naglasiti važnost pružanja pogleda prema nebeskom svodu, koji ga vodi u kontemplaciju kako o prolaznosti, tako i o vječnosti.”
 

Aleksandar Radić rođen je u Baselu u Švicarskoj, a roditelji su mu porijeklom iz Hrvatske. U djetinjstvu je proveo nekoliko godina u Supetru na otoku Braču. Fotografijom se bavi dulje vrijeme, a 2017. je imao prvu samostalnu izložbu u Liestalu u Švicarskoj. Fokusiran je na crno-bijelu fotografiju i višegodišnje fotografske projekte.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 3. kolovoza.

Mole se  posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.

FOTO: Nemi Bulat