Pogledajte snažnu fotografsku priču Maje Prgomet "One nisu stale" o ženama liječenim od karcinoma

U petak, 1. listopada u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvara se izložba ,,One nisu stale" poznate splitske fotografkinje Maje Prgomet. Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi Caspera, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinom. Kako Caspericu kažu – Život naime, nakon dijagnoze, unatoč učestalom mišljenju, ne staje. Istina jest da poprima drugačiji oblik, no nikako se ne zaustavlja. Žena ne prestaje biti ženom i ne gubi svoju bit dijagnozom, bolest ne preuzima cijeli njezin život, nego postaje njegov sastavni dio.
 
Izložba One nisu stale obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva poznate fotografkinje Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Fotografirajući ženska tijela bez lica, autorica ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama. Usprkos brojnim nastojanjima, medijskim kampanjama i javnom dijalogu o uzrocima, rizicima i posljedicama karcinoma, žene su, kao i u brojnim drugim iznimno važnim pitanjima, u Hrvatskoj najčešće prepuštane same sebi i podršci uskog kruga ljudi. Žensko je zdravlje, pogotovo reproduktivno zdravlje, tabu tema za koju se društvo osjeća najsigurnije prešutjeti. Žensko tijelo ispunjeno ožiljcima postaje stigma, nešto što bismo radije previdjeli, s čime se ne bismo htjeli suočiti.

Kako ističe Ana Žanko, kustosica izložbe: ,,One nisu stale nije ciklus o bolesti, o dijagnozi, o strahu, više od toga to je fotografska priča koja svjedoči o hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstvu žena koje ne pristaju biti svedene na dijagnozu, na broj i rubriku u statističkom izvještaju i koje odbijaju biti nevidljive, negdje na marginama društvo, samo zato jer njihova tijela možda ne udovoljavaju nečijem kriteriju ljepote."

Lj.P. (53)

,,Mi smo veći od naših izazova. Ne podnosim sažaljenje. Razvila sam ticala i osjetila, nanjušim ga u naizgled simpatičnom komentaru, narogušim se i obrušim.

Besmisleno je. Bolest jest činjenica mog života.  Nema smisla žaliti što je tu i sažalijevati me. Baš kao što nema smisla žaliti što nemam dugačke noge do vrata. Ili dugu bujnu plavu  kosu. Jednako bespredmetno. Jednostavno jest tu i ja je prihvaćam kao činjenicu.

A baš zato što je prihvaćam, to mi je lakše napraviti distinkciju između bolesti i mene, to mi je lakše vidjeti koliko sam veća od nje! Naklonim joj se, zahvalim na svemu čemu me uči i idem dalje.

Ja nisam moja bolest. Moja bolest jest dio mene. Ali ja sam toliko, toliko, toliko, toliko više od toga. “

I.F. (40)
,,Rak jajnika dobila sam sa 35 godina i do danas se nas dvoje družimo. Prošla sam razne terapije, postupke i protokole, i nekako sam ih sve uspjela ukomponirati u život. Pokušavam karcinom učiniti samo jednim dijelom moga života, samo jednim dijelom mene, jer ja sam sve ono što sam bila i prije, plus bolest. “

M.B.S.  (38)

Never say never. Because limits, like fears are often just an illusion - Michael Jordan.

,,Život je prekratak da bi dozvolili ograničenjima da nas spriječe da isprobamo nešto novo. Naši strahovi su stvari koje stvaramo u svojim umovima.”
 

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Optika Anda, Cetina, ALFA ATEST, Pivac, Dida Boža, Stina vino, Street Media, Oglas 2 plakatiranje, Hotel Split, Blue Nautica, Proeventum, Ineer Wheel klub Split, Dalmacija danas i Splitski portal.
 
Izložba ostaje otvorena do 23. listopada i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije Fotokluba Split.
 
Mole se posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.