Pogorelića dočekuje rasprodan HNK

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split sutra, u subotu 20. travnja s početkom u 20 sati, solistički će recital održati Ivo Pogorelić. Pijanistički genije, koji već više od tri desetljeća uživa status vrhunske svjetske glazbene atrakcije u splitskom će teatru nastupiti po prvi, a u Splitu treći put. Na koncertu, za koji su ulaznice već odavno rasprodane, Pogorelić će svirati djela Frederica Chopina i Franza Liszta.

Program će započeti Chopinovom Sonatom u b-molu, br. 2, op. 35, nakon čega slijedi Lisztov Mefisto valcer br. 1, S. 514, Chopinov Nocturno u c-molu, br. 1, op. 48, a na kraju recitala Pogorelić će izvesti Sonatu u h-molu, S. 178 Franza Liszta. Veliki će majstor klavira tako u ovoj splitskoj koncertnoj večeri spojiti dva skladatelja koja pripadaju među najvažnije predstavnike razdoblja romantizma. Obojica su ponajviše učinila na području glazbe za klavir,  stvorivši novi tip pijanističkog repertoara, kao i ogromne novine u pijanističkoj tehnici. Nijedan stilsko-tehnički pomak u pijanizmu nakon njih nije bio toliko radikalan.

Ivo Pogorelić rođen je u Beogradu 1958. godine. Sa sedam godina počinje učiti klavir, a u dobi od dvanaest godina odlazi u Moskvu studirati na tamošnjoj Središnjoj glazbenoj školi, a potom na Konzervatoriju Čajkovski. 1976. godine počinje intenzivan studij s uglednom pijanisticom i pedagoginjoom Alizom Kezeradze, kojom se oženio 1980. godine i ostao s njom u braku do njezine smrti 1996. Ivo Pogorelić osvojio je natjecanje Casagrande u Terniju (Italija) 1978., te međunarodno glazbeno natjecanje u Montrealu 1980. No, svjetski slavnim ga je učinila nagrada koju nije uspio osvojiti. Bilo je to 1980. kada je pristupio međunardnom Chopinovom natjecanju u Varšavi, gdje je njegovo ispadanje iz trećeg kruga natjecanja izazvalo žestoke kontroverze i privuklo pozornost čitavog glazbenog svijeta.