Postira Seaside Film Festival 2024 – osvježenje uz vrhunske kratke filmove

Od 23. do 28. srpnja u Postirima na Braču odvija se četrtnaesto izdanje međunarodnog festivala kratkometražnog filma PSFF 2024. Osvježenje od pasjih vrućina moći ćete potražiti na dvjema poznatim festivalskim lokacijama, postirskoj Pjaci i plaži Prja, gdje će vas dočekati bogat i raznolik filmski program. 

Prve večeri Festivala svoj će film osobno predstaviti mladi britanski redatelj Jakob Lancaster, koji u komediji 'The Last Cowboy in Salford' govori o nevoljama mladog buntovnog Židova u suvremenoj Britaniji. Islandsko-danski 'The Last Straw' redatelja Andriasa Høgennija, u kojem upoznajemo čovjeka u nevolji primoranog za pomoć zvati brata s kojim već dugo ne priča, također na komičan način prikazuje životne nedaće svojih protagonista. 

Filmovi u drugoj večeri imaju zajedničku nit: borbu pojedinca s društvenom nepravdom i problemima. Francusko-palestinski 'An Orange from Jaffa' Muhammeda Almughannija priča o mladom Palestincu u očajničkoj potrazi za prijevozom preko kontrolne točke. Film je dobitnik grand prix-a na prestiznom  i najvećem festivalu kratkih filmova Clermont-Ferrand. Poljski film 'Live' Mare Tamkovich, kojeg predstavlja naš dugogodišnji partner Cottbus Film Festival, inspiriran je istinitim događajem o dilemama novinara koji uživo izvještavaju o brutalnom sprječavanju mirnih prosvjeda od strane policije u bjeloruskom Minsku. 

Treća je večer posljednja u međunarodnom natjecateljskom programu, tj. u borbi za nagradu publike 'Zlatnu srdelu'. Vidjet ćemo film 'Room Taken' irskog režisera TJ O'Grady-Peytona, koji na festivalu sa svojim filmom gostuje već četvrti put. 

'Spomenimo još i francusko-libanonski 'If The Sun Drowned Into An Ocean Of Clouds' Wissama Charafa, prikazan na brojnim velikim festivalima i dobitnik posebne nagrade žirija u nacionalnoj konkurenciji već spomenutog Clermont-Ferranda. Bajkovita je to komedija o zaštitaru Raedu koji se suprotstavlja moćnom građevinskom investitoru čije gradnje sve više guše i nagrđuju obalne pejzaže', ističu organizatori. 

Četvrtom večeri završava program na Pjaci, glavnoj festivalskoj lokaciji, a na rasporedu su domaći filmovi. Redateljica Andrea Slaviček osobno će predstaviti svoj film 'Prava istina priče o šori' koji je svjetsku premijeru imao u programu tjedan kritike Canneskog filmskog festivala, da bi nakon toga obišao brojne festivale i nedavno osvojio posebnu nagradu žirija za najbolji međunarodni kratkometražni film na Palm Springs ShortFestu.