Povratak hit-predstave Povišica na Scenu 55 HNK Split

Drama Povišica francuskog dramatičara, novelista i filmskog glumca Georgesa Pereca vraća se na Scenu 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s pet izvedbi predstojećeg tjedna, od ponedjeljka do petka, odnosno 4 – 8. veljače.  Djelo pomaknutog teatra apsurda u kojem djelatnik tvrtke iz dana u dan namjerava lupiti šakom o stol i od šefa zahtijevati povišicu premijerno je izvedeno u prosincu 2010. u režiji Gorana Golovka a u izvedbi glumačkog trojca: Anastasija Jankovska, Goran Marković i Alen Čelić. Predstava se igra u prijevodu Vjenceslava Kapurala.

Predstava je to kabaretskog tipa, s izraženim elementima fizičkog teatra koja, kako je u jednom novinskom osvrtu istaknuto, „na momente nalikuje akrobatskoj prezentaciji“. Kritike nakon premijere o predstavi su pisale u superlativima, kao o komadu „koji oduševljava, nasmijava, ali i zastrašuje, a punih sat vremena drži i gledatelje, gotovo kao i glumce, u napetosti i koncentraciji“.

Autor Georges Perec (1936 – 1982) bio je jedan od najoriginalnijih umova dvadesetog stoljeća, čovjek kojega je Italo Calvino hvalio kao "tako jedinstvenu književnu osobnost kojoj apsolutno nitko nije nalik". Napisao je ukupno dvadesetak knjiga, od romana do zbirki križaljki, od ogleda do parodija, od poezije do jezičnih igara. Njegov najveći literarni uspjeh je roman Život: korisnički priručnik posvećen prijatelju i uzoru Raymondu Queneauu, autoru kod nas izuzetno popularnih Stilskih vježbi na koje Povišica, po mnogima, ponešto nalikuje. Brojna svoja djela sam je i dramatizirao. Među njegove najuspješnije komade ubraja se i drama Povišica. Opću slavu stekao je eksperimentiranjem riječima i novom modernističkom formom, ali ponajviše ubojitom percepcijom suvremenoga svijeta i čovjeka.

Osim redatelja Golovka, koji je i odabrao scensku glazbu, autorski tim predstave čine još: u međuvremenu preminula kostimografkinja Marija Maca Žarak, suradnik za scenski pokret Alen Čelić, grafički suradnik Tihomir Snitko, te oblikovatelji svjetla i tona Miro Mamić i Tomislav Luetić.

Predstojeće izvedbe na programu su 4, 5, 6, 7. i 8. veljače u 19:55h na Sceni 55 HNK Split.