Poznata filmašica stiže u Split, Hvar i Rijeku

Film redateljice Teone Strugar Mitevske "Najsretniji čovjek na svijetu", premijerno prikazan na festivalu u Veneciji i kandidat Sjeverne Makedonije za nagradu Oscar, nakon brojnih međunarodnih priznanja i prikazivanja od ovog četvrtka stiže u kina diljem Hrvatske.

Na tri premijerne projekcije film će osobno predstaviti redateljica, i to ove subote (15.07.) u Ljetnom kinu Bačvice, u nedjelju u gradu Hvaru, te u ponedjeljak u Art kinu Rijeka. Glumica Ksenija Marinković gostovat će na projekciji u Kino Zoni u Zadru već ovog četvrtka.

Redateljica, koja s Elmom Tataragić potpisuje scenarij, donosi priču o grupi ljudi koja odlazi na speed dating event tražeći ljubav ili samo bježeći od samoće. Glavna junakinja ni ne sanja da će njena potraga za ljubavlju zapravo otvoriti neke rane iz prošlosti s kojima mora raskrstiti. Spajaju je sa 43-godišnjim bankarom, koji ne traži ljubav već oprost.

Prema riječima autorice "Najsretniji čovjek na svijetu" počinje kao humorističan izlet koji izrasta u planinu iskustava, jer otvara brojna pitanja. Definira li nas etnička pripadnost, vjeroispovijest, spol? Što nas razdvaja, ili spaja? Priča je to o životnim neizvjesnostima, o slučajnim susretima koji spajaju agresora i žrtvu, oživljavajući bolnu prošlost; priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

U filmu glume Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska i Ksenija Marinković, a snimljen je kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Belgije, Danske, Slovenije, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

RASPORED PROJEKCIJA:

13.7.
Kino Zona, Zadar / uz gostovanje glumice
Kinematografi Dubrovnik
Kino Mediteran Lastovo

15.7.
Ljetno kino Bačvice, Split/ uz gostovanje redateljice

16.7.
Kino Mediteran Hvar / uz gostovanje redateljice
Kino Mediteran Korčula
Kino Mediteran Bol
Kino Mediteran Jelsa
Kino Mediteran Komiža

17.7. / 18.7.
Art kino Rijeka / uz gostovanje

20.7. / 22.7.
Kino Gaj, Varaždin

21.7.
Pula Film Festival