Predah od ljetnih vrućina pronađite u filmovima, izložbama i radionicama splitskog Doma mladih

Do utorka 9.7. u Galeriji kluba Kocka možete pogledati izložbu Davida Wilhelma pod nazivom "Cry of pleasure/Boys who can't be loved", a do kraja srpnja otvorit će se još dvije izložbe. U petak 12.7. u Galeriji MKC se u 20 sati otvara izložba multimedijalne umjetnice, grafičke dizajnerice i scenografkinje Nives Sertić. Sertić istražuje granice i preklapanja raznih medija, sa naglašenim fokusom na fotografiju i film. Recentnim radovima propituje percepciju i odnos pojedinca prema okolišu, a promatranje kao čin kontemplacije koristi kao metodu u svom umjetničkom radu. Nakon višemjesečnog rezidencijalnog boravka u Splitu i okolici, realiziranog uz potporu udruge MAVENA kao dio godišnjeg izložbenog programa NMG@PRAKTIKA, autorica će predstaviti prvu izložbu iz ciklusa radova "Pejzaži: Trilogija pogleda".

Krajem mjeseca, u petak 26.7. u Galeriji kluba Kocka otvorenje je izložbe Mark Grootesa "Ziz - trenutna vladajuća sila". Kao jednu od inačica umjetničke realizacije alegorijskog koncepta čudovišta Ziz autor predlaže transformaciju galerijskog prostora u izložbeni prostor za "progresivne" prijedloge koji se bave krizom čiste energije, prostore kakvi se mogu vidjeti na svjetskoj izložbi u Dubaiju ili na Bijenalu arhitekture u Veneciji, gdje koncept čiste energije postaje dio globalnog neoliberalnog načina razmišljanja koji pokušava pretvoriti klimatsku krizu u ekonomski model profita korištenjem energije vjetra i sunca.

Zabavite se na radionica - svaku nedjelju s početkom u 19:30 sati u Plavoj dvorani se održavaju radionice društvenih plesova na koje su pozvati slobodno se pridružiti svi ljubitelji ritma i plesa.

Ljubitelje filma veselit će ovaj mjesec čak dvije radionice filmske analize koje će se održati 16. i 30.7. Prva radionica nosi naslov "Svaki početak ima svoj kraj" jer svaki početak filma sadrži smjernice o tome što gledatelji mogu očekivati unutar filma, kako gledati film, koji ciljevi se trebaju ostvariti do kraja filma i razloge zašto se koristio određeni vizualni stil. Kada se uspoređuju početak i kraj filma, do izražaja dolazi je li naum koji je na početku ucrtan uspješno proveden ili je filmska ekipa skrenula s puta. Druga radionica nosi naslov "Glavni lik kao zagonetka". Često se gledatelji pitaju zašto se glavni lik u filmu ponaša na tako bizaran način, koja mu je motivacija. Je li imao cilj kojeg je pokušao doseći ili je u filmu samo pojava bez slojevitog karaktera? Voditelj radionica, filmski analitičar Erik Lončar polaznicima će predstaviti alate koji će omogućiti jasnije sagledavanje filmova, a onda i kvalitetnije iskustvo uživanja u njima.

Zabilježite u svoje kalendare i 11. i 25.7. jer će se tada u Beton kinu održati filmske večeri naziva FILM KULT. Prva večer donosi zanemareno tragikomično djelo Polyester (John Waters, 1981, 86′, SAD) u kojem je "loš ukus" na pravi način spojen s američkom srednjom klasom i proširen u srednjostrujaški "mainstream". U drugom terminu slijedi projekcija ultimativnog trash ostvarenja Pink Flamingos (John Waters, 1972, 93', SAD). S ovim je filmom Waters utvrdio reputaciju filmskog provokatora koji je nečuvenom slikovnošću, ekstremnom tematikom i usmenom predajom potaknutom šokom, senzacionalizmom i zaraznim dijalozima, pridobio kultnu odanost publike. Nakon odgledanih filmova slijedi i analiza koju vodi filmski analitičar Erik Lončar koji će predstaviti glavne smjernice koje ove filmove čine nezaboravnim djelima filmske povijesti.

U četvrtak 25. srpnja Kino klub Split, u sklopu diskurzivnog programa "U kvadrat" prikazuje filmove članova kluba iz povijesti, eksperimentalne filmove, recentne klupske produkcije te filmove suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta.

Tu su i ljetne kreativne kamishibai radionice za djecu. Radionice će se održati od 22. do 26. srpnja, a uključuju umjetničko pripovijedanje priče, jezično-stvaralaštvo, govorne vježbe, te dramske igre i vježbe s rekvizitima tijekom čega će se koristiti umjetničke ilustracije mlade splitske umjetnice Mije Čulić. Kamishibai je zapravo popularna japanska tehnika pripovijedanja razvijena iz tradicije uličnog teatra. Cilj radionica je upoznati djecu s pričama i legendama iz Hrvatske i cijeloga svijeta te poticati razvoj komunikacijske i čitalačke kulture. Voditeljica je Jasmina A. Žiljak pripovjedačica i dramska pedagoginja, dipl. učiteljica. 

Cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih. Tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.